Putin „nu trebuie să prăbușească economia în încercarea inutilă de a rescrie harta Europei”. SUA pregătesc sancțiuni dure împotriva Rusiei
- Sabina Popescu
- 13 ianuarie 2022, 15:20
Senatori democrați de rang înalt au dezvăluit miercuri, 12 ianuarie, un nou pachet de sancțiuni menite să îi fie impuse președintelui rus Vladimir Putin, în cazul în care acesta invadează Ucraina. Demersul reprezintă un efort susținut de Casa Albă, administrația Biden încercând să atenueze defecțiunile privind o măsură concurentă vizând Moscova.
Proiectul de sancțiuni de la Casa Albă, condus de președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, Robert Menendez, oferă o rampă de ieșire eficientă pentru democrații care au ezitat public să voteze în favoarea unei inițiative legislative care ar mustra Rusia în legătură cu Nord Stream 2, un gazoduct de gaze naturale Rusia-Germania care a fost implicat într-o luptă politică la Washington.
Votul asupra acestui proiect de lege, elaborat de senatorul republican Ted Cruz, are loc doar ca parte a unui acord negociat luna trecută, care a deblocat confirmările pentru o serie de ambasadori aleși în schimbul unui vot privind blocarea Nord Stream 2, despre care criticii spun că ar putea extinde semnificativ influența lui Vladimir Putin asupra Europei de Vest, făcând regiunea mai dependentă de resursele energetice rusești.
Dar, deoarece senatorii au sprijinit în mare măsură sancțiunile împotriva Moscovei în trecut, aceasta risca o înfrângere potențial jenantă pentru administrația Biden, în special într-un moment în care aceasta se angajează în discuții diplomatice sensibile în străinătate pentru a opri o potențială invazie în Europa de Est.
SUA „nu va sta cu mâinile în sân în timp ce Kremlinul amenință cu o nouă invazie”
Într-o declarație oferită miercuri, Menendez a declarat că pedepsele prevăzute în proiectul său de lege „arată absolut clar că Senatul SUA nu va sta cu mâinile în sân în timp ce Kremlinul amenință cu o nouă invazie în Ucraina”.
Menendez a spus că legislația trimite un mesaj clar Rusiei: „Putin nu trebuie să își prăbușească întreaga economie și nici nu trebuie să sacrifice viețile propriului popor într-o încercare inutilă de a rescrie harta Europei”.
Proiectul legislativ, obținut de The Washington Post înainte de publicarea sa, ar impune sancțiuni radicale asupra oficialilor militari și guvernamentali ruși, printre care Putin și alți lideri, precum și asupra unor instituții bancare cheie, dacă Moscova se angajează în ostilități împotriva Ucrainei.
De asemenea, sancțiunile ar viza companiile din Rusia care oferă sisteme de mesagerie securizată, cum ar fi SWIFT, pe care băncile le folosesc pentru a face schimb de informații cheie cu alte instituții financiare.
Gazoductul Nord Stream 2 - un „instrument de influență malignă” a Rusiei
Calificând Nord Stream 2 drept un „instrument de influență malignă a Federației Ruse”, proiectul încurajează Statele Unite să „ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate” pentru a se asigura că gazoductul nu va fi pus în funcțiune.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne, a declarat pentru sursa citată că Casa Albă susține proiectul de lege al lui Menendez, care ar „declanșa costuri severe pentru economia Rusiei” dacă Putin invadează Ucraina și că alte măsuri „nu vor contracara o nouă agresiune rusă și nici nu vor proteja Ucraina”.
„În schimb, va submina eforturile noastre de a descuraja Rusia și va elimina pârghiile pe care Statele Unite și aliații și partenerii noștri le dețin în acest moment, totul pentru a obține puncte politice acasă”, a declarat Horne. „Și ar veni într-un moment în care trebuie să fim strâns uniți cu partenerii noștri europeni, inclusiv cu Germania. Nu are niciun sens”, a mai spus el.
Fisuri privind noul proiect, care „i-ar ține piept lui Putin”
Oficiali de top ai administrației Biden au lucrat în culise pentru a încerca să limiteze dezertările din partea partidului lor cu privire la Nord Stream 2.
Luni, doi oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat - Victoria Nuland și Amos Hochstein - au mers la Capitoliu pentru a informa aproape o duzină de senatori democrați în ceea ce privește proiectul de lege Nord Stream 2 al lui Cruz. Briefingul, potrivit unui oficial care are cunoștință de planificarea acestuia, a fost organizat de către senatorii democrați. Chris Murphy (Conn.) și Jeanne Shaheen (N.H.), considerați ca fiind membri deosebit de influenți în ceea ce privește politica privind Ucraina și Rusia.
Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, a dat telefoane senatorilor precum Murphy pe această temă, în timp ce oficiali ai administrației au lucrat cu Menendez la alternativa sa, potrivit unor surse familiarizate cu această chestiune.
Dar există încă un anumit scepticism în rândul democraților, înainte de votul din această săptămână. Luni seară, după ședința de informare cu Nuland și Hochstein, senatorul Jon Tester a declarat reporterilor că administrația „trebuie să facă o treabă mai bună în a transmite mesaje care să indice care sunt defectele” în noua inițiativă legislativă.
Prevederile acesteia ar obliga președintele să impună sancțiuni împotriva entităților care supraveghează operațiunea pentru Nord Stream 2 în termen de 15 zile. Cruz a scris pe Twitter că proiectul său de lege „i-ar ține piept lui Putin, ar opri agresiunea rusă și ar sprijini Ucraina”, în timp ce democrații care ar vota împotriva acestuia ar „pune loialitatea partizană față de Biden mai presus de securitatea națională a SUA”.