Alertă maximă pentru elevi! Când se închid școlile? Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră

Alertă maximă pentru elevi! Când se închid școlile? Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă orăSursă: Arhiva EVZ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în ce condiții se vor închide școlile şi de ce se va ține seama înainte de a lua această decizie drastică. 

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre ceea ce se va întâmpla cu școlile din România în valul 5, numai dacă incidența numărului de cazuri de îmbolnăvire cu Covid va crește. Şcolile din ţară cât şi din Bucureşti s-ar putea închide dacă rata de infecție cu Covid depășește 3 la mia de locuitori. Elevii vor trece imediat în online, anunţă oficialii.

Ce se va  întâmpla cu grădinițele

Articolul 3 din ordinul comun -  Ministerul Educaţiei - Ministerul Sănătăţii - se raportează la rata de vaccinare din ziua de vineri. Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60% şi rata de incidenţă a infectărilor este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile acelea intră în online. Repet, şcolile care îndeplinesc două condiţii simultan - rata de vaccinare mai mică de 60% şi funcţionează într-o localitate în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie, a spus ministrul, în conferinţa de presă, spunând că aici intră şi grădinițele.

Potrivit datelor de pe site-ul Inspectoratului Școlar București, 60 de unități de învățământ – școli și grădinițe de stat și private – ar putea să treacă în online, începând din prima zi a săptămânii viitoare.

Cîmpeanu: „Dacă rata de vaccinare în ziua de vineri este sub 60%, iar rata de incideneță este de peste 3 la mie atunci începând de lunea viitoare școlile intră în online. Școlile care îndeplinesc două condiții simultan rata de vaccinare mai mică de 60% și funcționează într-o localitate în care rata de incidență este mai mare de 3 la mie. Avand în vedere că la nivel național au fst schimbate regulilecu privire la duratata carantinării, e nevoie și de o updatare a ordinului comun al ministrului Educației și cel al Sănătății cu noile reguli la nivel național și voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătății. Este vorba despre toate unitățile de învățământ, școli și grădinițe”, a declarat ministrul.

Se așteaptă raportarea din ziua de vineri, 14 ianuarie, pentru a se lua o decizie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declara,  de asemenea, că unitățile de învățământ vor funcționa chiar dacă România va înregistra cazuri multe de Covid, dar spitalizări puține. Însă, dacă spitalele se vor aglomera, se vor bloca și va exista riscul colapsului sanitar, atunci elevii se vor întoarce la cursurile online. „Școlile nu vor fi închise dacă vor fi cazuri multe de COVID-19, dar cu puține spitalizări, însă poate fi o „măsură temporară”, în situația în care s-ar ajunge la blocarea spitalelor”, a precizat ministrul.

Având în vedere că la nivel național au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional şi voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii. Avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii", a concluzionat ministrul Cîmpeanu.