Valul 5 al pandemiei. Când vom ajunge la 50. 000 de cazuri pe zi. Calculele au fost făcute

Valul 5 al pandemiei. Când vom ajunge la 50. 000 de cazuri pe zi. Calculele au fost făcute Sursa: Arhiva EVZ

În ultimele zece zile, incidența cazurilor de infectări cu noul coronavirus a crescut de la o zi la alta. La vârful valului cinci, spun specialiștii, vor exista zeci de mii de persoane infectate și sute de morți zilnic.

Dacă la 1 ianuarie a.c., autoritățile raportau 958 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, zece zile mai târziu, incindența arăta 6.036 de persoane infectate. O creștere de șase ori, majoritatea fiind cu tulpina Omicron, considerată  puternic infecțioasă.

Astfel, valul cinci al pandemiei va putea aduce în maxim 14 zile de acum înainte, peste 50.000 de persoane infectate. Dacă ne luăm după ultimele raportări din Israel, unde medicii susțin că tulpina Omicron produce o mortalitate  de doi la mia de locuitori, vom putea aprecia că în România, numărul deceselor va fi mult mai mare, și asta pentru că vorbim de un important procent din populație care nu este vaccinat.

Cei de la MedLife au analizat prin metoda pre-screening PCR un nou lot de 175 de probe COVID-19 pozitive, dintre care 137 prezintă suspciune de Omicron. Acestea urmează să fie confirmate prin secvenţiere. Numărul cazurilor suspecte în urma evaluării pre-screening este mai mult decât dublu în doar o săptămână de la ultima evaluare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lotul analizat săptămâna trecută au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpina în urma secvenţierii.

În urmă cu două săptămâni nu vorbeam deloc de Omicron

Specialiștii de la MedLife mai spun că infectările cu noua tulpină Omicron vor continua să crească accelerat, asta în condițiile în care acum două săptămâni nu se discuta de așa ceva.

„Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte şi ulterior confirmate prin secvenţiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta şi atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României şi ne aşteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susţinut în această direcţie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale la MedLIfe.

Zeci de mii de cazuri pe zi

Cei de la MedLife apreciază că numărul maxim de persoane infectate cu Omicron se va stabiliza la 50.000 de persoane pe zi. Cifra este una astronimică care va sufoca total sistemul medical.

„Practic, creşterea pe care o raportăm astăzi este rezultatul direct al interacţiunilor de Crăciun şi a numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători. Urmează să vedem o creştere şi mai accelerată determinată de petrecerile organizate în noaptea dintre ani, creştere care va fi potenţată şi de intensificarea activităţii şcolare.

Având în vedere evoluţia extrem de dinamică pe care o înregistrăm deja în ceea ce priveşte prevalenţa tulpinii Omicron pe loturile evaluate pre-screening, este foarte probabil să ajungem la 50.000 de cazuri raportate zilnic în următoarele două săptămâni, în condiţiile unei testări adecvate. Şi atenţie, dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puţin 5 ori mai mici (aspect pe care l-a demonstrat şi studiul nostru privind evaluarea gradului de imunizare la nivel urban), sunt şanse mari să înregistrăm în mod real 250.000 cazuri pe zi în următoarele 2 săptămâni”, a spus și Mihai Marcu, CEO la MedLife.