Consum ridicat de alcool și tutun în rândul tinerilor adulți: Procente mai mari chiar și cu 40% în 2021

Consum ridicat de alcool și tutun în rândul tinerilor adulți: Procente mai mari chiar și cu 40% în 2021 Ce se întâmplă cu organismul tău fără alcool. Sursa: Arhiva EVZ

Consumul de băuturi alcoolice și de țigări s-a majorat cu procente importante în ultimii doi ani de zile. Din cauza stresului, a plictiselii, dar și a anxietății, tineri adulți care au prezentat un nivel ridicat de educație au încercat să depășească provocările cu ajutorul resurselor pe care le-au avut la îndemână. Mulți cetățeni europeni au profitat de statul acasă pentru a se lăsa de fumat, însă nu toți au reușit să își ducă planurile la capăt.

În ultimii doi ani de zile, la nivelul câtorva state europene s-a remarcat o creștere semnificativă a consumului de alcool și a fumatului, în special în rândul tinerilor.

Cu 40% mai mulți consumatori de alcool în Marea Britanie

Un studiu publicat în revista Addiction, în luna august, a constatat că, în timpul primei carantine din Marea Britanie, un număr mai mare cu 4,5 milioane de adulți tineri au devenit consumatori de alcool. Transpunând cifra în procente, ar fi vorba despre o majorare a consumatorilor de băuturi alcoolice cu 40%.

„Această tendință a fost deosebit de îngrijorătoare în cazul femeilor (creștere de 55%), precum și al persoanelor din grupurile socio-economice inferioare (creștere de 64%)”, au declarat autorii studiului, într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit analizei, peste 652.000 de tineri adulți au devenit fumători în timpul primei carantine din Marea Britanie.

Tinerii francezi au fumat mai mult în 2021

Un alt studiu publicat în European Journal of Public Health în octombrie 2021, a constatat că, în rândul fumătorilor actuali din Franța, aproape 27% au raportat o creștere a consumului de tutun din martie 2020 până la momentul efectuării cercetării, și aproximativ 19% au raportat o scădere a țigărilor fumate.

Persoanele care au fumat mai mult în perioada pandemiei, în Franța, au avut vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Studiul subliniază că acestea au prezentat un nivel ridicat de educație și s-au confruntat cu anxietate.

Aproape 11% dintre persoanele care consumau regulat alcool au raportat o creștere a consumului, iar 24,4% au raportat o scădere. Consumul majorat de alcool a fost asociat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani.

Tabacul provoacă cel mai mare număr de decese

Consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, șo este responsabil pentru 5,1% din bolile globale.

Impactul negativ al alcoolului asupra sănătății este unul de anvergură. În timp, consumul excesiv de alcool poate conduce la apariția bolilor cronice și a problemelor de sănătate, inclusiv a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor de ficat, potrivit Agenției naționale de sănătate publică din SUA, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor. De asemenea, poate determina și slăbirea sistemului imunitar, poate genera probleme de sănătate mintală și chiar și cancer.

Tabacul conduce la un număr din ce în ce mai mare de decese, ucigând 8 milioane de oameni în fiecare an, inclusiv 1,2 milioane de nefumători care au fost expuși la fumatul pasiv. Mai mult de 80% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume trăiesc în țări cu venituri mici și medii, potrivit OMS.

Principalul motiv care a condus la creșterea consumului de băuturi alcoolice și tutun

În ciuda faptului că există mai puține oportunități de a bea în prezent, consumul de alcool a crescut în rândul unor grupuri din Germania.

Falk Kiefer, medic și președinte al Societății germane pentru cercetarea și terapia dependenței, a declarat pentru agenția germană de știri DPA că aproximativ 25% dintre adulți au băut mai mult decât înainte de pandemie.

„Oamenii care deja consumau alcool în mod regulat acasă, de exemplu pentru a face seara plăcută - pentru a alunga singurătatea, plictiseala sau grijile - acum beau mai mult”, a spus Kiefer.

Sarah Jackson, cercetător în domeniul comportamentului la University College London și autor principal al studiului Addiction, a declarat că, deși mulți fumători au profitat de prima carantină impusă pe fondul pandemiei ca de o oportunitate de a se lăsa de fumat, stresul a contribuit la consumul de tutun și alcool.

„Prima carantină a fost, de asemenea, o perioadă de mare stres pentru mulți oameni, iar noi am văzut că ratele de fumat și de consum riscant de alcool au crescut în rândul grupurilor cele mai afectate de pandemie”, a transmis Jackson, într-un comunicat de presă.