Statele Unite au decis. Sunt pregătite de negocieri cu Rusia

Statele Unite au decis. Sunt pregătite de negocieri cu RusiaSursa: Agerpres

Președintele Vladimir Putin a susținut joi conferința de presă de sfârșit de an. Putin a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanții de securitate în timpul conferinței de patru ore, reiterând nemulțumirile istorice ale Rusiei împotriva extinderii NATO.

Cerințele Federației Ruse nu sunt deloc ușor de acceptat de Occident.  Ministerul de Externe rus a publicat la începutul acestei luni un proiect care conține o listă de cerințe de securitate. Documentul, care constă în două acorduri separate cu Statele Unite și NATO, solicită garanții occidentale împotriva expansiunii NATO spre est, limitări ale desfășurării forțelor NATO pe flancul estic al alianței și interdicții privind desfășurarea de trupe străine și stabilirea de baze militare străine din Ucraina și alte state post-sovietice.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a sugerat la începutul acestei săptămâni că Washingtonul își elaborează propria listă de „propuneri” față de Rusia. „Vom pune pe masă preocupările noastre cu privire la activitățile rusești despre care credem că sunt dăunătoare intereselor noastre colective și valorilor noastre colective”, a spus Price potrivit The National Interest.

Reiterând temele exprimate în eseul său din iulie despre istoria Ucrainei, Putin a avertizat că Moscova nu va tolera ceea ce a descris anterior drept încercarea Occidentului de a transforma Ucraina într-un fel de „anti-Rusia”. Președintele rus  Vladimir Putin a descris posibilitatea existenței unor sisteme de arme NATO în Ucraina drept o amenințare existențială pe termen lung la adresa securității Rusiei. „

Alianța Nord-Atlantică a exclus deja unele dintre cererile Kremlinului, inclusiv interzicerea legală a dreptului Ucrainei de a solicita aderarea la NATO. Unele dintre celelalte puncte ale documentului, inclusiv înființarea unui Consiliu Rusia-NATO, o linie fierbinte între cele două părți și măsuri reciproce de a afecta demilitarizarea în Ucraina, au fost considerată o solicitare avantajoasă de unele persoane de la Washington.

Statele Unite sunt pregătite pentru un dialog

Oficialii de la Kremlin au sugerat, fără a detalia planuri specifice, că Rusia este pregătită să riposteze militar dacă cererile sale sunt respinse. „Au extins limitele a ceea ce este posibil”, a declarat Rybkov pentru publicația de știri Interfax. „Dar nu reușesc să ia în considerare cerințele noastre, ne vom ocupa de securitatea noastră și vom acționa într-un mod similar cu logica NATO. Vom găsi toate căile, mijloacele și soluțiile necesare pentru a ne asigura securitatea.”

Putin nu pare să discute despre acuzația făcută de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia contractorii americani au introdus ilegal „tancuri cu componente chimice neidentificate” în regiunea Donețk din estul Ucrainei pentru a organiza o „provocare” care implică forțe separatiste pro-ruse. Washington a negat aceste acuzații, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmând că „acele declarații ale ministrului Șoigu sunt complet false”.

În ciuda mesajelor dure ale administrației sale și a avertismentelor, Putin a caracterizat cursul negocierilor drept „pozitiv”, adăugând că „partenerii noștri americani ne spun că sunt gata să înceapă această discuție”. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că prima rundă de negocieri dintre Rusia și NATO va începe la începutul lunii ianuarie. Declarația lui Lavrov a venit la doar o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, la o conferință de la Bruxelles, că alianța este pregătită pentru un „dialog semnificativ” cu Rusia.