Iohannis a lovit la final de an. Aveam sărbători agitate dacă nu se întâmpla. Dezvăluiri bombă

Iohannis a lovit la final de an. Aveam sărbători agitate dacă nu se întâmpla. Dezvăluiri bombă Sursa foto: EVZ

Obligativitatea introducerii certificatului verde la locul de muncă s-a lovit, după cum au pretins politicienii, de aspecte de constituționalitate. Astfel, proiectul este ca și eșuat. Însă în spatele eșecului se află chiar președintele Iohannis, susțin surse din interiorul mediului politic.

Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor PNL, PSD și UDMR în mod special să nu impună certificatul verde pentru angajați.

“Toată Europa e roșie, numai România e verde, deci nu se justifică”

Motivul pe care l-a invocat șeful statului este acela că “toată Europa e roșie, numai România e verde, deci nu se justifică”, susțin surse politice pentru Ziare.com. Afirmația sa i-a luat prin surprindere până și pe liderii PNL. Astfel, legea certificatului verde a fost amânată, în ciuda insistențelor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care a avertizat că valul 5 al pandemiei va lovi puternic România în doar câteva săptămâni.

Avem președinte defazat

Nu este prima dată când președintele Klaus Iohannis se comportă defazat față de evenimente. În februarie 2020, când pandemia făcea deja ravagii în Italia, șeful statului spunea: “Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală”. Câteva zile mai târziu, România intra în lockdown total.

Ne puteți urmări și pe Google News

După alegerile locale din 27 septembrie 2020, România atingea un record de infectări pentru acea vreme: 3.000 de cazuri pe zi. Președintele nu vedea nicio legătură între vânzoleala din campania electorală și pandemie. „Nu cred că (n.r. numărul cazurilor noi de COVID-19) are legătură cu alegerile locale. Este însă posibil ca în unele localități să aibă legătură cu petrecerile care s-au făcut după alegerile locale, ilegal și cu încălcarea normelor în vigoare”, spunea Klaus Iohannis.

Raed Arafat, Klaus Iohannis, TIR ATI

Pe 24 iunie 2021, președintele decreta sfârșitul pandemiei în România. “Campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia. Faptul că avem așa puține cazuri – nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare”, a spus președintele Iohannis, chestionat de ziariști despre încetinirea campaniei de vaccinare. Câteva luni mai târziu, România intra în cea mai neagră etapă a pandemiei, înregistrând, la începutul lunii noiembrie, 591 de morți.

Ciolacu a pledat contra obligativității certificatului verde

După întâlnirea cu Iohannis, liderul PSD Marcel Ciolacu a încercat să-l convingă pe ministrul Sănătății să renunțe la obligativitatea certificatului verde pentru angajați. Alexandru Rafila a refuzat, pe motiv că deontologia medicală îl obligă să ia măsuri pentru a salva vieți, susțin surse din coaliție pentru Ziare.com.

Alexandru Rafila insistă ca toți angajații, fie ei la stat sau la privat, să intre la serviciu doar pe baza certificatului verde. Astfel, speră ministrul Sănătății, rata vaccinării va crește în următoarea lună, până va lovi valul 5 al pandemiei. Pe de altă parte, liderii PSD și PNL se tem că măsura îi va afecta electoral, în condițiile în care 60% din populație nu s-a vaccinat. Marcel Ciolacu se teme că o bună parte a electoratului PSD va migra către AUR, ai msusțin sursele citate.