Afganistanul este în colaps, a început criza alimentelor. Oamenii nu mai au ce mânca, sunt dependenți de importuri
- Mihnea Talau
- 24 decembrie 2021, 09:11
Afghani, moneda națională a Afganistanului, a rămas în circulație după cucerirea țării de către talibani în august. Talibanii au făcut încercări timpurii de a-și stabiliza valoarea, reducând capacitatea afganilor de a o schimba.
În ciuda măsurilor de precauție pe care le au, moneda s-a depreciat semnificativ în ultimele săptămâni, scăzând cu peste zece procente într-o singură zi, incertitudinea cu privire la viitorul Afganistanului ducând la o criză economică.
Colapsul economic al Afganistanului
Economia tulbure a Afganistanului, deși era deja sărăcită, a supraviețuit înainte de preluarea talibanilor. În urma victoriei grupului în războiul civil de douăzeci de ani, dolarii au dispărut, iar Statele Unite au refuzat să permită talibanilor să acceseze fondurile deținute de guvernul anterior, condus de președintele Ashraf Ghani. (Ghani însuși a fost acuzat că a furat aproape 170 de milioane de dolari, acuzație pe care a negat-o cu fermitate.)
Consecințele înghețului brusc al ajutorului extern au fost semnificative și s-au tradus în îngrijorări economice în Kabul, capitala națiunii, precum și în alte părți ale țării. Potrivit celor mai multe rapoarte, prețurile au crescut în zonele urbane, iar comerțul a scăzut substanțial, deoarece afganii își țin banii în așteptarea unor vremuri mai grele sau, mai îngrijorător, încearcă să-i convertească în valută străină, devalorizându-i, potrivit The National Interest.
Afganul, care s-a tranzacționat la aproximativ 80 de dolari la începutul ofensivei talibane din 2021, a crescut la 90 după ce talibanii au intrat în Kabul și a crescut de la 110 duminică la 123 luni. Moneda a înregistrat o scurtă revenire, scăzând la aproximativ 100 de afgani pe dolar.
Khan Afzal Hadawal, un fost guvernator al băncii centrale a țării, a susținut că economia este „la pragul colapsului economic total”, avertizând asupra consecințelor îngrozitoare dacă ajutorul din partea lumii occidentale nu este restabilit.
Greutățile cu care se confruntă populația
„Înțelegem preocupările comunității internaționale” cu privire la finanțarea talibanilor, a recunoscut oficialul, dar a sugerat că este un interes subordonat vieții afganilor. „Există mecanisme care pot ajuta la gestionarea crizei și pentru a ajuta poporul afgan”, a spus el.
Programul Alimentar Mondial al ONU a estimat că 23 de milioane de afgani, sau mai mult de jumătate din populația de 38 de milioane a țării, se confruntă deja cu penurie de alimente. Iarna a început, reducând și mai mult aprovizionarea cu alimente a țării și făcând-o mai dependentă de importurile străine.
Deși talibanii au încercat să restabilească stabilitatea, grupul este parțial responsabil pentru lista tot mai mare de probleme economice a Afganistanului; a început să epureze guvernul de funcționari considerați loiali administrației anterioare, înlocuindu-i cu luptători și clerici care sunt loiali conducerii grupului, dar care deseori nu au aptitudinile necesare pentru a conduce birocrația țării.