O mai țineți minte pe fetița cu ochii verzi care a cucerit lumea? Este vestea momentului: A fost scoasă din ghearele talibanilor. FOTO

O mai țineți minte pe fetița cu ochii verzi care a cucerit lumea? Este vestea momentului: A fost scoasă din ghearele talibanilor. FOTO Sursa: Wikipedia

Italia i-a oferit refugiu lui Sharbat Gula, „fata afgană” cu ochi verzi, a cărei fotografie din 1985 publicată de National Geographic a devenit un simbol al războaielor ţării sale a transmis premierul Mario Draghi.

Celebra „Afghan Girl”, a cărei fotografie a apărut pe coperta revistei National Geographic şi care a făcut înconjurul lumii, s-a refugiat în Italia. Guvernul italian a intervenit după ce Gula a cerut ajutor pentru a părăsi Afganistanul în urma preluării țării de către talibani în august, se arată într-un comunicat.

Fotograful american Steve McCurry a descoperit-o pe Gula când era tânără, trăind într-o tabără de refugiați la granița dintre Pakistan și Afganistan. Ochii ei uluitor de verzi, care priveau dintr-un batic cu un amestec de ferocitate și durere, au făcut-o să fie cunoscută la nivel internațional, dar identitatea ei a fost descoperită abia în 2002, când McCurry s-a întors în regiune și a urmărit-o.

Sharbat Gula, „fata afgană”, în urmă cu peste 35 de ani pe coperta revistei National Geographic

FILE - In this file photo taken on Oct. 26, 2016, Pakistan's Inam Khan, owner of a book shop shows a copy of a magazine with the photograph of Afghan refugee woman Sharbat Gulla, from his rare collection in Islamabad, Pakistan. National Geographic’s famed green-eyed “Afghan Girl” has arrived in Italy as part of the West’s evacuation of Afghans following the Taliban takeover of the country, the Italian government said Thursday. The office of Premier Mario Draghi said Italy had organized the evacuation of Sharbat Gulla after she asked to be helped to leave the country. The Italian government will now help to welcome her and get her integrated into life here, the statement said.(AP Photo/B.K. Bangash, File)

Ne puteți urmări și pe Google News

Un analist FBI, un mare expert criminalist și inventatorul recunoașterii irisului i-au verificat identitatea, a spus National Geographic la acea vreme.

Sharbat Gula, femeia afgană cu ochi verzi, devenită celebră în lumea întreagă după ce o fotografie a ei („Afghan Girl” - „Fata Afgană”) a fost publicată în urmă cu peste 35 de ani pe coperta revistei National Geographic, a fost evacuată din Afganistan şi s-a refugiat în Italia după ce talibanii au cucerit oraşul Kabul.

„Refugiata afgană Sharbat Gula a sosit la Roma”, după ce Guvernul italian „a organizat şi a facilitat transferul ei în străinătate”, precizează un comunicat al autorităţilor italiene.

Aşa arată Sharbat Gula după 35 de ani de la celebra fotografie publicată pe coperta revistei National Geographic

Guvernul italian a intervenit atunci când Sharbat Gula a cerut ajutor pentru a părăsi Afganistanul după ce talibanii au cucerit întreaga ţară în luna august. Sosirea ei în Italia face parte dintr-un program mai amplu privind evacuarea şi integrarea refugiaţilor afgani.

La 40 de ani, Gula a sosit la Roma

În 2016, McCurry a spus pentru CNN povestea din spatele fotografiei: „Știam că are o privire incredibilă, o privire pătrunzătoare”, a spus el. „Dar era o mulțime de oameni în jurul nostru, praful se învârtea în jur și ea era înaintea camerelor digitale...dar nu știai niciodată ce se va întâmpla cu filmul”. McCurry continuă: „I-am arătat-o ​​editorului de la National Geographic, iar el a sărit în picioare și a strigat „aceasta este următoarea noastră coperta””, a adăugat el.

„Timp de câteva secunde, totul era perfect – lumina, fundalul şi expresia ochilor ei”, spunea fotograful american în cartea lui „Inedit”, apărută în Franţa în 2013.

Sharbat Gula fotografiat în Kabul, Afganistan, în noiembrie 2016.

Mamă a patru copii, analfabetă, Sharbat Gula spune că a sosit în Pakistan în timp ce era orfană, la patru sau cinci ani după invazia sovietică din 1979, la fel ca milioane de afgani care au fugit din calea războiului şi au trecut frontiera în ţara vecină.

În 2016, autorităţile din Pakistan au arestat-o pentru falsificarea unei cărţi de identitate, un act disperat la care celebra „Afghan Girl” a recurs pentru a putea să trăiască în această ţară. Apoi, preşedintele afgan din acea vreme, Ashraf Ghani, a întâmpinat-o la revenirea ei în Afganistan şi i-a promis că îi va oferi un apartament pentru a se asigura că Sharbat Gula „va trăi cu demnitate şi în siguranţă în ţara ei natală”.