Se majorează ajutorul de deces. Legea se aplică de la 1 ianuarie

Se majorează ajutorul de deces. Legea se aplică de la 1 ianuarie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Valoarea ajutorului de deces se va majora începând de anul viitor, din luna ianuarie. Măsura este prevăzută în proiectul de buget.

Începând de anul viitor, ajutorul de deces plătit de stat rudelor persoanelor decedate care sunt asigurate în sistemul public de pensii se va majora. Conform proiectului de buget adoptat de Guvern, valoarea acestuia va ajunge la 6.095 de lei. Suma va fi plătită cu începere de la 1 ianuarie 2022. În prezent, ajutorul de deces este de 5.380 de lei.

Conform reglementărilor în vigoare, cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat, în funcție de specificul situațiilor existente. Astfel, suma de 6.095 de lei va fi plătită persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar. Jumătate din aceată valoare, 3.048 de lei, se plătește în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Ajutorul poate fi solicitat de o singură persoană, de regulă cel care a suportat cheltuielile de înmormântare pentru defunct. Acesta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada suportării cheltuielilor de înmormântare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine are dreptul la ajutorul de deces

Ajutorul de deces este reglementat prin Legea nr. 263/2010 și se acordă doar la cerere. Banii sunt plătiți, după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poștale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces.

Așa cum precizam mai devreme, banii trebuie ceruți, deoarece ei nu sunt acordați automat. Suma este eliberată în termen de trei zile lucrătoare de la momentul în care solicitantul depune cererea pentru acordarea acestui ajutor.

Legea 263/2010 prevede și care este procedura în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau al pensionarului, care nu figurează ca asigurat/ pensionar în evidențele autorităților. Pentru aceștia ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul stabilit inițial.

Cum se calculează ajutorul de deces

Conform legii, ajutorul de deces se calculează prin raportarea la câștigul salarial brut lunar. Concret, ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut.

„Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, prevede legea.

În anul 2021, Guvernul a stabilit valoarea câștigului salarial mediu brut la 5.380 de lei, iar ajutorul de deces a avut același cuantum.