Șase țări țin sub control prețul la energie și carburanți. Decizii în sprijinul populației
- Maria Dima
- 24 decembrie 2021, 21:43
DUMA. Primul lucru de care majoritatea politică din cea de-a 47-a Adunare Națională de la Sofia s-a apucat urgent a fost legat de prețurile la energie electrică, încălzire și apă. Și pe bună dreptate, pentru că acestea devin din ce în ce mai greu de suportat pentru multe gospodării în Bulgaria. Joi, după două zile de dezbateri și votarea din nou a termenelor, a fost impus un moratoriu asupra prețurilor la energia electrică, încălzire și apă, în perioada 16 decembrie 2021 – 31 martie 2022.
Comisia de Reglementare în Energie și Apă a decis cu o zi mai devreme sistarea procedurii pentru stabilirea de noi prețuri la energia electrică și termică de la 1 ianuarie 2022. Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov, la rândul său, a anunțat că de acum înainte prețul va crește doar după o analiză completă a situației, pentru a se vedea dacă s-a făcut tot posibilul pentru reducerea costurilor la producția de energiei.
În cadrul discuțiilor de două zile din Adunarea Națională asupra moratoriului s-au auzit diverse interpretări, precum că prin această decizie Bulgaria transmis mesaje de „republică bananieră”. Dar să vedem ce au făcut alte țări din Europa. Franța, de exemplu, va îngheța prețurile la gaze până la sfârșitul anului 2022, iar următoarea creștere a prețurilor la energie electrică va fi limitată la 4%, datorită reducerii taxelor pentru distribuitorii de energie. Italia a înghețat prețurile la gaze pentru 2,5 milioane de persoane și prețurile la electricitate pentru cei mai săraci.
La începutul lunii octombrie, guvernul belgian a prelungit până în martie tarifele fixe la energie pentru gospodăriile cu venituri mai mici. La sfârșitul lunii octombrie, guvernul croat a redus prețurile la benzină și motorină pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a atenua impactul creșterii prețurilor la petrol pe piețele internaționale.
România a luat, de asemenea, măsuri serioase împotriva creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale prin lege și a fost stabilit un plafon de preț. Se aplică timp de cinci luni - de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Scopul este de a aduce sub control prețurile la energie electrică și gaze.
Guvernul României estimează că aproximativ 6 milioane de gospodării vor beneficia de aceste reduceri. Spania, care este mai dependentă de gaz pentru producerea de electricitate decât vecinii săi europeni, a decis în iulie să reducă TVA-ul la electricitate. În septembrie, guvernul a redus temporar o altă taxă pe energie electrică și a impus restricții asupra profiturilor companiilor energetice.
Prețul la energie și carburanți
Grecia oferă compensații oamenilor și întreprinderilor mici pentru electricitatea mai scumpă. Și în Bulgaria există deja compensații pentru afaceri din cauza energiei electrice scumpe, dar din cauza prețurilor în continuă creștere antreprenorii au cerut majorarea acestora. CE însăși încurajează guvernele să ia măsuri temporare împotriva prețurilor ridicate.
De altfel, moratoriul este și unul dintre subiectele despre care premierul Petkov a vorbit la Bruxelles, la o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Nu am auzit de vreo reacție negativă sau de vreo atenționare, după cum ne amenință în Bulgaria organizațiile patronale, ERP-uri și alți comercianți interesați de prețurile mari la energie electrică și de lobby-urile lor politice.
Toate guvernele europene au luat sau iau propriile măsuri - înghețarea prețurilor, subvențiile, reducerea TVA-ului etc. pentru a-și proteja gospodăriile de creșterea alarmantă a inflației.
Iar inflația continuă să înregistreze recorduri. Experții se așteptau ca inflația să ajungă la 6% abia la sfârșitul lunii martie 2022, dar la acest nivel a ajuns încă de la sfârșitul lunii octombrie, ca ritm anual de creștere. Cu doar câteva zile în urmă, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat o creștere de 7,3% în noiembrie, ca ritm anual, un record pentru ultimul deceniu.
În noiembrie, prețurile energiei termice au crescut cu 18,9%
În noiembrie, cea mai serioasă creștere a serviciilor este în transporturi - 22%, ceea ce se explică prin creșterea prețurilor la carburanți. Utilitățile pentru locuință - curent electric, apă, încălzire, au crescut cu 10%, iar alimentele, care ocupă ponderea cea mai mare în coșul de consum - cu 7,2%. Prețurile energiei termice au crescut cu 18,9%. Prețul la gazul pentru uz casnic s-a majorat cu 6,4%, iar la cărbune - cu 23,3%. Scumpirea la motorină este de 4,3%, iar la benzină - 3%. În noiembrie, prețul pâinii a crescut cu 7,8%.
Economiștii nu exclud ca inflația să ajungă la 8% până la sfârșitul anului. Acest lucru se aplică, însă, pentru nivelul mediu al tuturor prețurilor de consum, în timp ce așa-numitul coș mic de consum s-a scumpit cu mult mai mult - între 20 și 30%. Aceasta este situația în cea mai săracă țară din UE. Bulgaria este, de asemenea, țara cu cei mai mulți săraci din punct de vedere energetic - aproape o treime din populație. Perspectivele pentru această piață în Bulgaria și în întreaga lume sunt clare.
Agențiile internaționale avertizează de luni de zile că criza energetică se adâncește și milioane de gospodării ar putea rămâne în frig în această iarnă. Dar celelalte țări din UE nu sunt mai proaste că și-au salvat oamenii de la criză. Parlamentul bulgar a votat o măsură în sprijinul gospodăriilor. E o realitate. Este vital ca oamenii să fie ajutați să supraviețuiască iernii. Acest lucru nu elimină sprijinul special pentru încălzire acordat celor mai sărace și vulnerabile familii. Și în timp ce moratoriul este în vigoare, să lăsăm guvernul și experții să facă o analiză a sectorului energetic. Și să scoată la lumină problemele. Potrivit deputatului socialist, prof. Rumen Ghecev, deja se fac estimări și există variante pentru rezolvarea problemei prețului. (Rador)