SCUMPIRE ȘOC, românii sunt loviți în plin. Prețul benzinei a atins un record istoric

SCUMPIRE ȘOC, românii sunt loviți în plin. Prețul benzinei a atins un record istoric

Majorarea prețului la carburanți, la peste 7 lei pe litru, va avea drept consecință o scumpire a alimentelor de la raft cu 3-4 procente.

Șoferii au plătit, în București, vineri, pentru un litru de benzină superioară, între 6,18 si 7,07 lei, iar pentru un litru de motorină superioară între 6,23 si 6,76 lei. Benzina standard s-a vândut cu prețuri cuprinse între 6,03 lei și 6.42 lei, iar motorina standard cu 6,06 lei si 6.26 lei. Informațiile apar pe aplicația Peco Online care compară prețurile de la stațiile de carburanți din toată țara.

Analiștii economici susțin că, în această lună, prețurile pentru benzină și motorină au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași lună a anului trecut.

„Creșterea a pornit de la creșterea barilului pe plan extern, de la creșterea cheltuielilor pe care le au operatorii economici din zona de prelucrare a țițeiului, mă refer la creșteri de energie electrică, creșteri ale cheltuielilor de transport și evident, deprecierea monedei naționale. Din punctul meu de vedere este o creștere de 28% – 30% față de perioada anterioară a anului trecut”, a declarat Adrian Bența.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai scumpe benzinării din București sunt cele din zona de nord a orașului, în vreme ce carburanți mai ieftini pot fi găsiți în partea de sud.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Scumpirea carburanților va duce la majorarea prețului la alimente

Această scumpire la carburanți va duce la o majorare a tarifelor percepute de transportatori, iar acest lucru va declanșa o scumpire în lanț. Astfel, se așteaptă ca produsele alimentare se vor scumpi la raft cu până la 4 procente. Specialiștii estimează că vârful maxim al scumpirilor va fi atins undeva în luna decembrie sau la începutul lunii ianuarie.

„Prețurile (alimentelor – n. red.) pot crește cu 3, maxim 4 procente, numai raportat la creșterea prețului combustibilului. Dacă luăm în calcul toate celelalte influențe: energie electrică, gaze, preț furaje, preț cereale, deprecierea cursului valutar, pe medie putem ajunge la un 10 – 12 procente, cu creșteri mai mari în panificație, undeva la 25%, și eu cred și cu 20% la carne și procesate”, a declarat pentru TVR, Dragoș Frumosu, președinte, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară.