Boris Johnson i-a trimis un avertisment lui Putin. Marea Britanie este pregătită să sprijine Ucraina

Boris Johnson i-a trimis un avertisment lui Putin. Marea Britanie este pregătită să sprijine Ucraina Sursa: arhiva EVZ

Refuzul Marii Britanii de a trimite trupe în Ucraina pentru a împiedica un avans al Rusiei a fost condamnat de un parlamentar drept o oportunitate clară pentru președintele Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor în creștere.

Marea Britanie va sprijini Ucraina, dar nu cu trupe. Deputatul conservator, Tobias Ellwood, care servește și ca președinte al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor, a folosit Twitter pentru a condamna această mișcare, după ce secretarul apărării, Ben Wallace, a spus că ar fi foarte puțin probabil ca Regatul Unit să trimită trupe pentru a apăra Ucraina în fața unei posibile invazii.

Într-un interviu pentru The Spectator, Wallace a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, așa că este foarte puțin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia”. El a adăugat: „Putem ajuta cu toții la consolidarea capacităților, dar Ucraina nu este în NATO și de aceea facem tot posibilul să rezolvăm situația din punct de vedere diplomatic”, potrivit Express.co.uk.

Ellwood, reacționând la aceste vești, a postat pe rețelele de socializare că această politică ar putea să-l încurajeze pe președintele rus să acționeze cu mai puține temeri de consecințe din partea Regatului Unit. Acesta a postat pe Twitter: „Uită-te la această declarație: tocmai am dat undă verde Rusiei…”

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuția dintre Boris Johnson și Vladimir Putin

Comentariile lui Wallace împotriva intervenției Marii Britanii în Ucraina au venit imediat după ce secretarul apărării a emis o declarație comună cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Yuriyovych Reznikov. Cei doi șefi ai apărării au spus că sunt „îngrijorați” de forțele ruse care se adună la granița cu Ucraina.

Estimările agențiilor de informații americane pun până la 70.000 de soldați ruși la marginea teritoriului ucrainean. Wallace a spus anterior că „Regatul Unit stă umăr la umăr cu poporul Ucrainei și își va continua hotărârea de a-i sprijini”. Săptămâna trecută, premierul Boris Johnson i-a transmis un avertisment lui Vladimir Putin, în care îi spunea liderului rus că vor exista „consecințe grave” dacă Rusia va invada Ucraina.

Vorbind prin telefon cu Putin, Johnson a reiterat sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina și posibilitatea unor „consecințe semnificative” în cazul în care Rusia invadează teritoriul. El a subliniat „îngrijorarea profundă a Marii Britanii cu privire la acumularea de forțe ruse la granița cu Ucraina”, spunându-i lui Putin „că orice acțiune de destabilizare ar fi o greșeală strategică care ar avea consecințe semnificative”.