„Inacceptabil!”: Ciucă intervine în scandalul Șoșoacă. România, cu fața plecată la Bruxelles. Jurnaliști din întreaga lume s-au mobilizat! „Fix ca huliganii”

„Inacceptabil!”: Ciucă intervine în scandalul Șoșoacă. România, cu fața plecată la Bruxelles. Jurnaliști din întreaga lume s-au mobilizat! „Fix ca huliganii”Sursa: Razvan Valcaneantu

„Doamna de fier a României” a ajuns din Rai Uno în iadul presei internaționale. Premierul Nicolae Ciucă a intervenit în situația ce nu aduce deloc cinste României, condamnând cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor. Hashtag-ul #romania e în trend pe rețelele de socializare, în special pe Twitter, zeci de angajați din presă, atât din Italia, cât și din întreaga lume exprimându-și sprijinul pentru reputata jurnalistă Lucia Goracci. Lucrurile se înfundă pentru România, Uniunea Jurnaliștilor reacționând în termeni extrem de duri.

Prima reacție a premierului Nicolae Ciucă în legătură cu conflictul dintre senatoarea Diana Șoșoacă și reputata jurnalistă Lucia Goracci de la postul de televiziune italian Rai Uno. Echipa de ziariști străini a fost trimisă în România pentru a documenta evoluția pandemiei și problema vaccinării, având în vedere că suntem pe penultimul loc din Europa la imunizarea împotriva bolii COVID-19. Deși auto-proclamata „doamnă de fier a României” a fost de acord cu realizarea interviului, lucrurile au degenerat după ce Lucia Goracci i-a transmis parlamentarei să aducă dovezi la anumite acuzații pe care le-a făcut.

„Doamna de fier a României” a ajuns în iadul presei internaționale

Diana Șoșoacă nu a fost de acord cu registrul interviului și ar fi solicitat echipei de jurnaliști să părăsească incinta în care se filma materialul. În momentul în care ziariștii s-au ridicat de la masă pentru a pleca, senatoarea Diana Șoșoacă a închis ușa, sechestrându-i și nepermițându-le să părăsească locul.

Presa internațională a vuit! Materialele video care au surprins-o pe senatoare în mijlocul actelor de „sechestrare” și „răpire” au fost difuzate inițial de postul de televiziune Rai Uno, ulterior acestea fiind preluate de publicații străine importante. Scandalul ia, însă, amploare.

Hashtag-ul #romania e în trend pe Twitter. „Tratați ca niște huligani de către cei care se comportă fix ca huliganii”

Pe rețelele de socializare, hashtag-ul #romania e în trend, cu precădere pe platforma Twitter. Diana Șoșoacă a devenit notorie în întreaga lume. Zeci de mesaje de susținere curg pe pagina jurnalistei Lucia Goracci, după ce echipa de reporteri a fost sechestrată de „doamna de fier a României”.

Străinii au reacții extrem de dure la adresa românilor. „Incredibil! Tratați ca niște huligani de către cei care se comportă fix ca huliganii. Sper că ambasada noastră va protesta împotriva acestui lucru”, este unul dintre mesajele transmise pe pagina jurnalistei Lucia Goracci.

Trebuie precizat că Ambasada Italiei a intervenit pentru eliberarea jurnaliștilor care au petrecut circa opt ore în condiții neimaginabile. De asemenea, Uniunea Sindicală a jurnaliștilor Rai Uno a avut o reacție extrem de dură față de România.

Uniunea Sindicală a Jurnaliștilor italieni cere ca România să răspundă în fața oficialilor de la Bruxelles

Reprezentanții sindicatului italian au transmis că, „dacă București se află încă în Europa, astfel de elemente nu trebuie să se întâmple”. Jurnaliștii au cerut ca România să dea cu subsemnatul în fața liderilor de la Bruxelles și să își ceară scuze pentru evenimentele ce au avut loc sâmbătă.

„Ne așteptăm ca guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară explicații guvernului României în legătură cu ceea ce s-a întâmplat”, se arată în mesajul transmis de Uniunea Sindicală a jurnaliștilor RAI.

Ministerul de Externe italian cere explicații Guvernului român

În altă ordine de idei, ambasadorul Italiei în România a cerut Executivului condus de Nicolae Ciucă să ofere explicații imediate după incident, la instrucțiunile ministrului Di Maio. Oficialul și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea și a solicitat organelor românești să investigheze faptele ce au avut loc. Ministerul de Externe a fost cel care a alertat Ambasada Italiei pentru a elibera jurnaliștii străini.

Potrivit informațiilor aflate din surse diplomatice, „intervenția ambasadei Italiei în România ar fi fost providențială pentru eliberarea Luciei Goracci și a echipei ei, reținute multe ore luni într-o secție de poliție din București după ce ar fi fost atacați în biroul senatoarei, în timpul unui interviu.”

Între timp, grupul deputaților italieni au prezentat șefului Guvernului italian o interpelare semnată de vicepreședintele Piero De Luca, pentru a solicita detalii cu privire la măsurile pe care intenționează să le ia în această situație. De asemenea, parlamentarii italieni doresc să obțină un răspuns clar de la autoritățile din România în ceea ce privește siguranța și libertatea jurnaliștilor de a-și exercita profesia pe teritoriul țării noastre.

Premierul Nicolae Ciucă reacționează: „Este inacceptabil!”

Șeful Guvernului de la București a condamnat cu fermitate „ orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor”. Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că „libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept”.

„Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român”, se precizează într-un comunicat emis de Guvernul României, la solicitarea Antena3.

Reacția Ambasadei României la Roma: „Un moment nefericit, pe care îl regretăm”

De asemenea, într-o intervenție televizată pentru sursa citată, ambasadorul României la Roma a transmis că ține legătura cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pe tema scandalului dintre Diana Șoșoacă și jurnaliștii străini. În legătură cu cererea Uniunii Sindicale potrivit căreia România trebuie să își ceară scuze pentru cele întâmplate, ambasadorul George Gologan a transmis că „nu a primit nicio adresă sau interpelare” în acest sens.

„Cred că, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Este un moment nefericit, pe care îl regretăm. În același timp, este o anchetă în grup, așteptăm rezultatele acestui incident. Relațiile dintre popoarele noastre nu pot fi complet umbrite de o situație ca aceasta”, a mai spus, printre altele, George Bologan, ambasadorul României la Roma.