Când vor beneficia românii de gazele exploatate din Marea Neagră. Anunțul ministruluI Energiei

Când vor beneficia românii de gazele exploatate din Marea Neagră. Anunțul ministruluI Energiei Sursa: arhiva EVZ

România va beneficia de primele cantități de gaze extrase din Marea Neagră chiar de anul viitor, iar producția va crește din anul 2026.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că primele gaze din Marea Neagră provin dintr-o exploatație mai mică. Investiția a fost demarată încă din anul 2020. Potrivit spuselor sale, cantitățile de gaze care vor intra în rețeaua națională, din Marea Neagră, vor fi suplimentate din 2026. Atunci va intra în exploatare perimetrul deținut de OMV Petrom și Romgaz. În aceste condiții, a mai spus Virgil Popescu, este de așteptat ca și prețul gazelor naturale să se reducă la nivelul României.

„Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”, a anunțat Virgil Popescu.

Sursa foto: EVZ

O investiție de 4 miliarde de euro

Ministrul a precizat că statul român intenționează să achiziționeze, prin compania Romgaz, jumătate din perimetrul Neptun. Acesta este deținut, în prezent, de Exxon. Contractul pentru această tranzacție va fi semnat în perioada următoare, după ce Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz și-a dat acordul. El a estimat că ar fi necesară o investiție de 4 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Decizia de investiții ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului viitor. Astfel ca în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul național de transport”, a adăugat Virgil Popescu.

Producția de gaze din Marea Neagră va acoperi necesarul

Ministrul a precizat că producția de gaze din Marea Neagră este evaluată la 10 miliarde de metri cubi pe an, adică aproape cât tot consumul României din prezent.

„Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piața românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri (…) În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a declarat Virgil Popescu, conform Digi 24.

sursa: arhivă EVZ

România susține achizițiile comune de gaze

Pe de altă parte, ministrul a precizat că România își va extinde capacitatea de înmagazinare a României, până în 2025, la 4,2 miliarde de metri cubi.

În acest context, ministrul Virgil Popescu a anunțat că România, împreună cu Franța, Italia, Spania și Grecia încearcă să obțină o modificare a reglementărilor europene. Dacă se va reuși acest lucru, achizițiile de gaze naturale se vor face în comun.

„De principiu, Comisia Europeană ar agrea acest lucru, achiziția centralizată, evident, voluntar, benevol, statele care vor. (..) România sprijină acest lucru, România este unul dintre producători, al doilea mare producător de gaze, și se gândește că va extrage gazele de la Marea Neagră și se gândește că va avea surplus de gaze. Ne gândim și în perspectiva viitoare, nu numai pentru această iarnă”, a subliniat Virgil Popescu.