Rareș Bogdan îi ia la întrebări pe șefii UE: Ușa Schengen rămâne închisă pentru România. „Ce se ascunde aici?”
- Sabina Popescu
- 13 decembrie 2021, 23:42
„Salut votul din Consiliu dat în unanimitate pentru intrarea Croației, membră a UE din 2013, în Spațiul Schengen. Urmează autorizarea ridicării controalelor la frontierele interne, dar mă întreb - ce se întâmplă cu românii? Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”, s-a exprimat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, luni, 13 decembrie, comentând situația României, care pare că nu mai reușește să adere la Spațiul Schengen.
Rareș Bogdan a anunțat că va înainta scrisori către șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană în săptămâna curentă, pentru a afla care este motivul pentru care ușa Schengen rămâne închisă pentru România, în ciuda faptului că oficialii de la „Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare”.
Dreptul României de a adera la Schengen „a rămas doar pe hârtie”
„Românii fac parte din UE din 2007, dar se află în situația de a privi cum eforturile de îndeplinire a criteriilor, și aș aminti aici doar investițiile de miliarde, rămân irelevante, cu toate că, instituțional vorbind, Comisia Europeană a afirmat în 2011 că îndeplinim cerințele de aderare”, a spus Rareș Bogdan.
Parlamentul European a adoptat, în luna iulie 2021, Raportul anual privind Spațiul Schengen. Oficialii au solicitat respectarea Rezoluției din anul 2018, prin care se cere integrarea României și Bulgariei.
Membrilor Consiliului European li s-a cerut „să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne”.
Rareș Bogdan: „Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”
Potrivit politicianului șefului delegației EPP România din Parlamentul European, în ciuda faptului că țara noastră „îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate, în ciuda rapoartelor de evaluare pozitive și a voturilor succesive din Parlamentul European, în ciuda poziției Comisiei (Europene), dreptul nostru a rămas pe hârtie”.
„Ce se ascunde aici? Cine și de ce judecă discreționar, cu dublă măsură?”, s-a exprimat Rareș Bogdan, precizând că va înainta solicitări către liderii europeni pentru a afla care este motivul pentru care România se află într-o astfel de situație.
Croația a intrat în zona Schengen înaintea României
Croația a bifat o mare reușită, după ce, joi, membrii Consiliului Europei au decis că această țară este pregătită să adere la spațiul Schengen, după eforturile depuse în ultimii opt ani.
De la aderarea sa la Uniunea Europeană, Croația aplică dispozițiile acquis-ului Schengen, cu excepția dispozițiilor privind eliminarea controalelor la frontierele interne. Potrivit Actului de aderare a Croației la UE, aceste controale pot fi eliminate numai în urma unei decizii a Consiliului adoptate în acest sens, după ce s-a verificat, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen, îndeplinirea condițiilor de către Croația.
Evaluarea Schengen a Croației a avut loc în perioada 2016-2020. În octombrie 2019, Comisia a considerat că Croația a luat măsurile care se impuneau pentru a asigura condițiile necesare în vederea aplicării integrale a acquis-ului Schengen. Comisia a închis ultimul plan de acțiune pentru domeniile evaluate în februarie 2021.