Situația COVID-19 în Europa: Cazurile de infectare scad ușor. O țară devine studiu de caz pentru toate administrațiile
- Sabina Popescu
- 10 decembrie 2021, 23:44
Situația pandemiei COVID-19 în Europa. Ce se întâmplă la nivel continental, chiar înainte de sărbătorile de iarnă? Potrivit informațiilor analizate de presa internațională, cifrele indică un platou al cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2. Cu toate acestea, situația epidemiologică variază de la stat la stat.
Noua tulpină Omicron a pus pe jar inclusiv autoritățile internaționale. O parte dintre guverne au decis să relaxeze măsurile restrictive în așteptarea sărbătorilor de iarnă, în timp ce altele au decis înăsprirea unor restricții. În medie, însă, potrivit ultimei actualizări de pe data de 8 decembrie, Europa raportează o modestă scădere a infectărilor, anume 56 de cazuri noi la suta de mii de locuitori. În fața amenințării reprezentate de varianta Omicron, Austria pare să stea cel mai bine din punct de vedere epidemiologic.
Austria înregistrează cea mai mare scădere a cazurilor COVID-19
Autoritățile de la Viena au raportat cele mai puține cazuri de infectare cu virusul SARS-COV-2, de la jumătatea lunii noiembrie până în prezent, anterior trecând printr-o carantinare națională.
Pe data de 24 noiembrie, autoritățile înregistrau 158,6 cazuri COVID-19 la suta de mii de locuitori. În urmă cu două zile, Austria a raportat doar 68,3 cazuri. Cetățenii se pregătesc să iasă din lockdown, însă restricțiile pentru persoanele nevaccinate trebuie respectate în continuare.
Olaf Scholz nu exclude impunerea restricțiilor înainte de Crăciun
Și Germania a înregistrat o îmbunătățire a tendinței bolii COVID-19. Noul cancelar, Olaf Scholz, urmează să discute, săptămâna viitoare, cu șefii landurilor pentru a stabili măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, potrivit Bloomberg. Oficialul nu a negat deloc impunerea unor noi măsuri restrictive chiar înainte de sărbătorile de iarnă.
Administrația germană și-a propus să administreze 30 de milioane de doze de ser imunizator până la finalul anului 2021. Guvernul vrea să impună vaccinarea obligatorie, însă nu știe concret forma sub care va avea loc acest demers, adică ce va prevedea un eventul proiect de lege. În schimb, personalul medical trebuie să fie imunizat obligatoriu, potrivit unei legi adoptate vineri, 9 decembrie.
Marea Britanie - studiul de caz al Europei
În ceea ce privește numărul de infectări cu tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2, cea mai afectată este Marea Britanie, astfel încât statul devine un fel de studiu de caz pentru restul administrațiilor europene, relatează The New York Times.
Până joi, 8 decembrie, Marea Britanie a raportat 817 infectări cu Omicron, cu toate că specialiștii din sănătate spun că cifrele oficiale ar fi mult mai mari. Există o creștere continuă a cazurilor de infectare pe teritoriul Marii Britanii, existând îngrijorarea că noua mutație a virusului ar putea deveni responsabilă pentru 50% dintre cazurile de îmbolnăvire.
„Nu am mai văzut această rată de creștere, cred, din martie 2020, când virusul original se răspândea într-o populație complet naivă, când nimeni nu știa nimic despre el”, a declarat Jeffrey Barrett, director de inițiative genomice la Institutul Wellcome Sanger, subliniindu-și îngrijorarea cu privire la virulența noii mutații, în contextul în care 70% din populație este imunizată.
România, printre statele în care virusul acționează agresiv
Spre deosebire de Austria și Germania, România se află pe lista țărilor europene unde se înregistrează creșteri semnificative a cazurilor de infectare. De asemenea, pe lista neagră se află și Elveția, unde boala a ajuns să afecteze un număr record de cetățeni. Ungaria nu este nici ea scutită de rapiditatea transmiterii virusului SARS-COV-2. Informația a fost confirmată vineri, 10 decembrie, de premierul Viktor Orban.
Dacă România a decis relaxarea restricțiilor în prag de sărbători, Polonia a impus măsuri mult mai dure pentru a evita un eventual colaps al sistemului sanitar. De altfel, specialiștii români au anunțat că este foarte posibil ca după Crăciun și Anul Nou să ne confruntăm cu un val cinci al pandemiei de coronavirus.
Republica Cehă a stabilit vineri, 10 decembrie, ca vaccinarea împotriva bolii COVID-19 să fie obligatorie în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Măsura se va aplica începând cu data de 1 martie 2022.