Australia se alătură boicotului Jocurilor Olimpice de iarnă. Marea Britanie susține boicotul politic și diplomatic

Australia se alătură boicotului Jocurilor Olimpice de iarnă. Marea Britanie susține boicotul politic și diplomatic Sursa: Arhiva EVZ

Oficialii Australieni nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing, din cauza unui boicot legat de încălcarea drepturilor omului în China.

Totuși, prim-ministrul Scott Morrison, în vârstă de 53 de ani, a declarat că sportivii australieni vor concura în continuare în ciuda boicotului diplomatic. Morrison a spus că boicotul nu ar trebui să fie „o surpriză”, invocând ruptura relației cu China din ultimii ani. Morrison a adăugat: „O fac pentru că este în interesul național al Australiei. Este lucrul corect de făcut.”

Declarația prim-ministrului australian vine după un anunț al administrației Biden care susținea că boicotul Statelor Unite este un răspuns la ceea ce a numit „genocid în curs și crime împotriva umanității în Xinjiang și alte abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, atleții americani sunt așteptați să concureze la aceste jocuri.

După anunțul Casei Albe, China a acuzat SUA de „posturi politice și manipulare” și a susținut că diplomații americani nici măcar nu au fost invitați la Beijing. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a avertizat: „SUA ar trebui să înceteze politizarea sportului și să înceteze să perturbe și să submineze Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, ca nu cumva să afecteze dialogul bilateral și cooperarea în domenii importante și probleme internaționale și regionale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un boicot politic susținut

Comitetul Olimpic Internațional a răspuns la decizia luată de administrația Biden. Juan Antonio Samaranch Jr, șeful comisiei de coordonare pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, a declarat: „Întotdeauna cerem cât mai mult respect și cât mai puțin amestec din partea lumii politice. Trebuie să fim reciproci. Respectăm deciziile politice luate de organele politice.”

Regatul Unit a fost încurajat să urmeze exemplul unui boicot diplomatic de către un parlamentar conservator. Deputatul conservator, Alicia Kearns, a dezvăluit că este „încântată” că diplomații americani vor sări peste evenimentul sportiv anul viitor și a încurajat oficialii britanici să facă același lucru.

Kearns, care este co-președinte al Grupului de cercetare din China al parlamentarilor conservatori, a declarat pentru Express.co.uk: „Am cerut Regatului Unit să organizeze un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing din martie 2020 și sunt încântată că și SUA fac acest lucru. Cu palmaresul Partidului Comunist Chinez în domeniul drepturilor omului în Xinjiang și Hong Kong, precum și situația din Taiwan, propaganda Partidului Comunist Chinez nu este un lucru pe care statul de drept ar trebui să-l considere legitim. Sper că guvernul ia în considerare un boicot politic și diplomatic”.