Eficiența vaccinurilor anti-COVID crește în combinații. Recomandările autorităților europene
- Ionel Sclavone
- 9 decembrie 2021, 05:10
Eficiența vaccinurilor administrate împotriva COVID-19 este mai mare dacă sunt folosite în diferite combinații.
Agenţiile de reglementare din sectorul sănătăţii al Uniunii Europene recomandă administrarea în combinație a vaccinurilor pentru COVID-19. Recomandarea vizează atât administrarea dozelor inițiale cât și a rapelurilor. în contextul în care numărul infecţiilor este în creştere în această perioadă, înainte de Crăciun, după cum transmite Reuters.
Conform studiilor medicale, o combinație de vaccinuri cu vectori virali şi ARNm produce niveluri bune de anticorpi împotriva coronavirusului. Este concluzia la care au ajuns specialiștii din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Aceștia au emis un comunicat de presă comun, în care își prezintă opinia.
Comunicatul celor două agenții are la bază un studiu medical publicat conform căruia administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech, urmată de un vaccin Moderna, după nouă săptămâni a indus un răspuns imun mai bun.
Precauții pentru persoanele cu imunitate slabă
EMA şi ECDC recomandă precauție în cazul persoanelor cu sisteme imunitare slăbite, precum cele în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice. În cazul acestora este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține utilizarea amestecării vaccinurilor.
Durata protecției oferită de vaccinuri a fost analizată și în contextul în care autoritățile medicale vor să afle mai multe lucruri despre varianta Omicron. Săptămâna viitoare în Europa va avea loc lansarea oficială a vaccinurilor pentru copiii de 5-11 ani.
Contextul în care vin recomandările EMA și ECDC
Recomandările EMA şi ECDC sunt menite să ajute statele din cadrul Uniunii Europene care desfășoară campanii de vaccinare înainte de aprobarea oficială la nivelul UE. Aceasta deoarece agenţiile de sănătate continuă să studieze datele privind amestecarea vaccinurilor.
Statele Unite au dat undă verde pentru combinarea vaccinurilor, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii evaluează abordarea.
De menționat că analiza EMA şi ECDC nu a luat în considerare vaccinurile care nu sunt aprobate în Uniunea Europeană. Doar vaccinurilor pentru Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au fost autorizate în Europa.
Multe ţări au implementat o combinaţie de vaccinuri înainte să fie disponibile date solide privind eficacitatea lor. Aceasta deoarece se confruntau cu un număr crescut de infecţii, resurse scăzute şi o imunizare lentă.