Studiu-bombă! Cine riscă infecția cu varianta Omicron. Nimeni nu se aștepta la acest rezultat

Studiu-bombă! Cine riscă infecția cu varianta Omicron. Nimeni nu se aștepta la acest rezultat Sursa: Pixabay

Primele date din lumea reală în care arată că varianta de coronavirus Omicron poate sustrage o parte din imunitatea noastră au fost raportate de oamenii de știință din Africa de Sud. Mai mult, cercetătorii au descoperit care categorie de oameni se infectează cu Omicron.

Oamenii de știință au detectat că persoanele care au fost infectate cu celelalte variante Covid se reinfectează cu Omicron. Este o analiză rapidă și nu definitivă, dar se potrivește cu îngrijorarea cu privire la mutațiile pe care le posedă varianta. De asemenea, nu este clar ce înseamnă acest lucru pentru protecția oferită de vaccinuri.

Știm deja că varianta Omicron este puternic mutată și oficialii din Africa de Sud au avertizat că aceasta duce la o creștere a cazurilor acolo. Cea mai recentă piesă a puzzle-ului este concluzia trasă despre cât de probabil ar fi ca cineva care a avut deja Covid să prindă Omicron.

Oamenii de știință au analizat aproape 36.000 de cazuri de reinfecții pentru a găsi legătura între vechile variante şi Omicron

Ei au arătat că nu a existat o creștere a riscului de reinfecție în timpul valurilor Beta sau Delta. Acest lucru se întâmplă în ciuda studiilor de laborator care sugerează că acele variante aveau potențialul de a evita o anumită imunitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, acum au detecteat o creștere a reinfecțiilor. Ei nu au testat fiecare pacient pentru a dovedi că este Omicron. Prof Juliet Pulliam, de la Universitatea Stellenbosch și unul dintre cercetători, a spus: „Aceste descoperiri sugerează că avantajul de selecție a variantei Omicron este cel puțin parțial determinat de o capacitate crescută de a infecta indivizi anterior infectați”.

Profesorul Paul Hunter, de la Universitatea din East Anglia, a declarat: „Implicațiile acestei lucrări sunt că Omicron va fi capabil să depășească imunitatea naturală și indusă de vaccin într-o măsură semnificativă.

Deși varianta Omicron are capacitatea de a ocoli imunitatea gazdei, nu este periculoasă

Este încă prea devreme pentru a ști cu siguranță ce se întâmplă cu această variantă. Mai durează câteva săptămâni de la capturarea virusului până la concluziile finale ale cercetătorilor. Africa de Sud este, de asemenea, o țară relativ tânără, ceea ce înseamnă că Covid va părea mai blând decât ar fi dacă s-ar răspândi într-o populație mai în vârstă.

Profesorul Francois Balloux, de la University College London, a declarat: „Abilitatea estimată mai mare de reinfectare a variantei Omicron de a provoca reinfecția nu este prea surprinzătoare și ar putea fi anticipată în mare măsură pe baza numărului mare de mutații ale proteinei spike transportate de către varianta Omicron, care mărește capacitatea sa de a ocoli imunitatea gazdei”, scrie Express.