Cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng a fost elucidat. Cum a făcut-o statul chinez să dispară?
- Ramona Rotaru
- 24 noiembrie 2021, 10:38
Cazul jucătoarei de tenis profesionist Shuai Peng a început să fie cunoscut pe 2 noiembrie, atunci când sportiva a făcut o postare pe rețelele de socializare. Aceasta l-a acuzat pe Zhang Gaoli de abuzuri sexuale, însă postarea sa a dispărut extrem de repede, la maxim o oră după ce a apărut. Din acel moment nu s-a mai știut nimic despre ea, însă acum s-a aflat totul.
Pe 2 noiembrie, jucătoarea de tenis profesionist din China, Shuai Peng, a făcut o postare pe contul personal de pe Weibo, un fel de Twitter în China. Tânăra de 35 de ani și-a exprimat disperarea cu privire la agresiunile sexuale la care a fost supusă, susținând că de vină pentru toate acestea ar fi Zhang Gaoli (75 de ani), un membru marcant al Partidului Comunist și vicepremier al țării, în perioada 2013-2018.
Strigătul de disperare al tinerei sportive a dispărut destul de repede de pe rețelele de socializare, la doar o oră după ce a fost postat. De pe contul lui Shuai Peng au fost șterse alte șase postări, care nu au legătură cu evenimentul, iar jucătoarea de tenis a dispărut din mediul online. Pe contul acesteia nu a mai fost făcută nicio postare, însă nici cei peste 500.000 de utilizatori, nu mai au posibilitatea de a posta comentarii pe pagina ei de Weibo. Conform informațiilor obținute de BBC, contul sportivei a fost blocat.
Evenimentele au fost făcute publice în toate țările lumii și mulți au început să se îngrijoreze pentru viața jucătoarei de tenis. Pe rețeaua de socializare din China au început să fie făcute postări cu hashtag-ul Whereispengshuai (n.r. - Unde e Peng Shuai?). Văzând ce amploare a luat acest caz, autoritățile chineze au decis să o facă pe Shuai Peng să dispară de pe internet. Au șters toate postările făcute pe Weibo referitoare la acest caz. Singura care a rămas este un mesaj postat pe 22 noiembrie de ambasada Franţei din Beijing. Aceștia își exprimă îngrijorarea vizavi de faptul că nu prea se ştie mai nimic despre jucătoarea de 35 de ani.
Printre persoanele care și-au exprimat îngrijorarea este și Ouyang Wensheng, un cunoscut comentator de tenis din China. Acesta a postat pe contul său două mesaje, la nici 24 de ore după postarea făcută de Peng Shuai.
„Sper că eşti în siguranţă“ şi „Cât de disperată şi neajutorată trebuia să fi fost ea“, a scris Wensheng. Ambele postări au fost şterse, între timp.
Cum au reușit autoritățile din China să o facă pe Peng Shuai să dispară
Jucătoarea de tenis profesionist nu a dispărut doar de pe rețelele de socializare. Numele ei nu mai apare cu postări recente nici în motorul de căutare Baidu, un fel de Google al nostru. Cele mai recente rezultate cu numele Peng Shuai sunt din 2020. În schimb, dacă cautăm numele lui Zhang Gaoli, vom descoperi numeroase articole de laudă publicate de presa controlată de stat.
Lucrurile nu se opresc aici. Conform celor de la BBC, numele jucătoarei de tenis profesionist nu mai apare nici pe site-ul Zhihu, unul de „Întrebări și răspunsuri“. În schimb, dacă căutăm pe această platformă numele fostului vicepremier, el apare ca un erou național, curgând numeroase articole de laudă cu privire la activitățile sale.
Practic, numele Peng Shuai a dispărut de pe toate rețelele de socializare din China. Douyin (care echivalează cu TikTok), Kuaishou şi Bilibili (folosite pentru distribuirea clipurilor video) au fost cenzurate, astfel încât sportiva să dispară de pe internet. Nici filmările și știri din presa internațională despre acest caz nu se regăsesc în presa din China.
Cazul jucătoarei de tenis a fost făcut public la nivel mondial, așa că autoritățile chineze încearcă să își spele imaginea. În weekend, pe Twitter, platformă blocată în China, au fost postate fotografii în care Peng Shuai apare zâmbind. Surprinzător sau nu, aceste postări sunt făcute de persoane care lucrează pentru mass-media controlată de guvernul chinez.
Lumea sportului este implicată în cazul dispariției lui Peng Shuai
Primul care a decis să ia o măsură radicală în ceea ce o privește pe jucătoarea de tenis profesionist este Steve Simon, șeful WTA. El a cerut o dovadă solidă prin care să se ateste faptul că Peng Shuai este bine. O teleconferință cu el și cu nimeni altcineva prezent sau părăsirea Chinei au fost variantele date de șeful WTA.
„Rămâne neclar dacă este liberă și capabilă să ia decizii și să ia acțiuni pe cont propriu, fără constrângere sau interferență externă”, a spus Simon.
Duminică, Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), a discutat prin intermediul unui apel video cu jucătoarea de tenis Shuai Peng.
„La începutul apelului de 30 de minute, Peng Shuai a mulțumit CIO pentru îngrijorarea manifestată cu privire la siguranța ei”, potrivit comunicatul emis de CIO. „Ea a explicat că este în siguranță și bine, locuiește la casa ei din Beijing, dar și-ar dori să-i fie respectată intimitatea în acest moment. De aceea preferă să-și petreacă timpul cu prietenii și familia”.