Disputa lui Putin cu NATO este reală și periculoasă: Joacă la cacialma
- Maria Dima
- 24 noiembrie 2021, 05:48
BLOOMBERG. Serviciile de informații americane care monitorizează poziționarea trupelor și artileriei ruse sugerează că președintele Vladimir Putin s-ar pregăti pentru o posibilă invazie în Ucraina, așa cum arată rapoartele noastre exclusive de la Alberto Nardelli și Jennifer Jacobs.
Deși Putin spune că nu plănuiește un război, el acuză de mult timp NATO că ar complota pentru a submina securitatea Rusiei.
Acest lucru explică furia Rusiei față de preferința Ucrainei pentru Occident și detrminarea lui Putin de a păstra controlul asupra Belarusului vecin, chiar dacă președintele Alexandr Lukașenko – un paria internațional și înainte de alegerile controversate de anul trecut – alimentează o criză la granița cu Uniunea Europeană în privința migranților.
Lectura mesianică a tuturor acestor date este că Putin se vede ca având o misiune istorică de a unifica așa-numita „lume rusă” ce se extinde în Ucraina și Belarus.
Rusia a confiscat deja Crimeea de la Ucraina în 2014 și sprijină separatiștii din estul țării. Ucraina, a scris el într-un eseu de 7.000 de cuvinte, în iulie, „a fost modelată – în mare parte – pe pământurile Rusiei istorice”.
Resentimentele lui Putin față de NATO sunt profund înrădăcinate și reale
O interpretare mai pragmatică ar fi că Putin găsește o oportunitate de a ajunge la un acord cu privire la „liniile roșii” ale Rusiei cu privire la potențiala extindere a NATO în Ucraina și alte foste republici sovietice. El a spus, într-un discurs de săptămâna trecută, că „este imperativ să facem eforturi pentru garanții serioase pe termen lung, care să asigure securitatea Rusiei” de-a lungul granițelor sale de vest.
NATO susține că nu reprezintă nicio amenințare, fiind o alianță defensivă. Totuși, Kremlinul a folosit expansiunea militară către Rusia, de la sfârșitul Războiului Rece, pentru a-i convinge pe ruși că doar Putin îi poate proteja. Memoria populară a insecurității este suficient de reală pentru ruși, care își amintesc de pierderile enorme suferite în timpul invaziei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.
În calitate de spion KGB aflat în Germania de Est, Putin a urmărit pierderea puterii sovietice în Europa de Est, înainte de a se întoarce, umilit, în Rusia. Poate că joacă la cacealma cu privire la invadarea Ucrainei, dar resentimentele față de NATO sunt profund înrădăcinate și reale. (Rador)