Evenimentul Zilei > International > Conflict fără ocolișuri între NATO și Rusia. Omul lui Putin a făcut anunțul. Nu se mai poate face nimic
Conflict fără ocolișuri între NATO și Rusia. Omul lui Putin a făcut anunțul. Nu se mai poate face nimic

Conflict fără ocolișuri între NATO și Rusia. Omul lui Putin a făcut anunțul. Nu se mai poate face nimic

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunțat luni după-amiaza faptul că s-a decis suspendarea activității misiunii sale permanente pentru NATO. Această hotărâre a fost luată ca răspuns la acțiunile organizației de a reduce numărul personalului din misiune, dar și retragerea acreditării pentru opt persoane din Rusia.

„Ca răspuns la acțiunile NATO, suspendăm activitatea misiunii noastre permanente la NATO, inclusiv activitatea reprezentantului militar principal. Probabil de la 1 noiembrie sau va mai dura câteva zile”, a spus Lavrov într-o conferință de presă la Moscova, informează Interfax.

Conform informațiilor oferite de ministrul rus de Externe, această decizie nu este singura luată în legătură cu organizația. Începând cu 1 noiembrie, se suspendă inclusiv activitățile misiunii militare de legătură NATO la Moscova. După ce au decis mai multe suspendări, autoritățile din Rusia au declarat faptul că, dacă NATO va avea probleme urgente, ambasadorul lor din Belgia va fi disponibil pentru comunicare.

„În al doilea rând, suspendăm activitățile misiunii militare de legătură NATO la Moscova, acreditarea angajaților săi este revocată de la 1 noiembrie a acestui an. Și, în al treilea rând, activitățile biroului de informare NATO de la Moscova, care a fost înființat la Ambasadă din Regatul Belgiei, sunt încetate. Dacă NATO are probleme urgente, se pot adresa ambasadorului nostru din Belgia pentru aceste probleme. Ambasadorul asigură relații bilaterale. Secretariatul internațional al NATO a fost deja notificat” a declarat Sergei Lavrov cu privire la aceste măsuri.

Toate aceste decizii au fost luate ca urmare a acțiunilor Secretariatului NATO, din 6 octombrie a acestui an. Ministrul rus a susținut faptul că organizația a decis să retragă acreditarea a opt angajați ai misiunii permanente ruse la NATO de la 1 noiembrie. Lavrov susține că organizația a decis și ca numărului membrilor acestei misiuni să fie redus, ajungându-se la 10 persoane, cu tot cu personalul administrativ și tehnic.

„Nu s-a făcut nicio explicație a motivelor unui astfel de pas. Și cu câteva zile înainte de anunțarea acestei decizii, ne-am întâlnit cu domnul Stoltenberg la New York, el a subliniat în toate modurile interesul sincer, așa cum a spus el, al Alianței Nord-Atlantice în normalizarea relațiilor cu Federația Rusă în interesul descreșterii tensiunilor din Europa”, a spus Lavrov.