E oficial: Nicolae Ciucă - propunerea PNL pentru funcția de premier. Liberalii au anunțat decizia fără Florin Cîțu

E oficial: Nicolae Ciucă - propunerea PNL pentru funcția de premier. Liberalii au anunțat decizia fără Florin Cîțu sursă: EvZ

Conducerea PNL a anunțat oficial propunerea liberalilor pentru funcția de premier. Florin Cîțu face un pas în spate. Singurul nume pus pe masă este cel al generalului Nicolae Ciucă. De remarcat este faptul că președintele PNL nu a fost prezent la declarațiile de presă în cadrul cărora s-a anunțat delegarea ministrului Apărării pentru șefia Guvernului. La ora 16.00, liberalii și social-democrații se vor întâlni pentru a discuta ultimele detalii legate de programul de guvernare.

Nicolae Ciucă - propunerea PNL pentru șefia Guvernului

UPDATE 2: Este oficial! Generalul Nicolae Ciucă este propunerea PNL pentru funcția de premier.

Întrebat care este motivul pentru care PNL a decis să susțină un alt membru de partid în afară de Florin Cîțu pentru șefia Guvernului, Gheorghe Flutur a transmis că este vorba despre „capacitatea partidului de a înțelege că este mai importantă țara decât un om”.

„Trebuie observat inclusiv la dl Cîțu această atitudine pragmatică și sinceră de a propune o soluție pentru a merge mai departe. (...) Vreau să vedeți consecvența PNL și pentru guvern minoritar - astăzi, pentru această coaliție, suntem pentru același nume.”, a spus Gheorghe Flutur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rareș Bogdan, scut pentru Florin Cîțu: „E la fel de puternic”

„Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun. A fost o discuție absolut firească, cu toate opțiunile pe masă. Florin Cîțu a spus ieri că orice membru al PNL poate fi premier. Am convenit împreună că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție. Florin Cîțu în nici un caz nu a pierdut, e în continuare președintele partidului, suntem în spatele său. Florin Cîțu e la fel de puternic ca până acum”, a spus prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

În legătură cu felul în care vor primi social-democrații propunerea oficială a PNL, Rareș Bogdan a transmis că este sigur că PSD va accepta numele generalului Ciucă pentru formarea unui nou cabinet.

„Cele două mari partide din România, votate împreună, sunt partide mainstream, care au filozofii, ideologii, doctrine complet diferite, dar în momente cheie pentru țară, ne punem la aceeași masă pentru această țară. Sigur că dpdv fiscal, economic etc, diferențele au trebuit compatibilizate”, a adăugat Rareș Bogdan.

UPDATE 1: Ședință de urgență la PNL. În Biroul Executiv al liberalilor se alege joi, 18 noiembrie, propunerea oficială pentru funcția de premier. Potrivit surselor politice, ședința s-ar fi încheiat deja, iar numele liberalilor a fost hotărât - nu e Florin Cîțu, ci generalul Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

Știre inițială: Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a transmis, joi, 18 noiembrie, înainte de a participa la ședința Biroului Executiv al partidului, că social-democrații și liberalii mai au de definitivat 2% din programul de guvernare. Este vorba, în principiu, despre capitolele Justiție, Finanțe (partea de taxologie). „Puțin mai avem de discutat și procentele la Muncă”, a mai spus Rareș Bogdan, subliniind că va propune tuturor „să treacă la treabă” cât mai repede.

„Mă bucur că încă este comisarul de piață internă aici și a transmis un semnal foarte clar. Avem multă treabă. Avem multă treabă. Italia are de cheltuit 200 de miliarde din PNRR, avem 30 de miliarde. Haideți să ne apucăm de treabă”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

„Gata, s-a încheiat! Ar fi cazul să nu mai dormim”

Rareș Bogdan a transmis că imediat ce se va decide propunerea oficială a PNL pentru funcția de premier, va propune imediat politicienilor să se pună pe treabă. „Ar fi cazul să nu mai dormim”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

„Mie îmi place foarte mult Eugen Ionesco, l-am adorat, alături de Eliade și Cioran, dar nu vreau să joc într-un teatru absurd. Gata, s-a încheiat”, a mai spus Rareș Bogdan.

PSD nu poate da primul premierul: „E linie roșie”

În altă ordine de idei, vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a transmis, tot joi, că nu va accepta ca social-democrații să dea primii premierul. „Din punctul meu de vedere, da, (n.r. este exclusă o astfel de variantă). Nu există această variantă pentru mine, ca membru al PNL, și nici pentru partid, că țin legătura cu colegii mei și nu suntem de acord că votăm un premier PSD în primul an jumătate”, a declarat vicepreședintele PNL.

Același lucru a fost susținut și de Rareș Bogdan, care a precizat că „singura opțiune pentru noi să continuăm discuțiile cu PSD este premier liberal”. „E linie roșie. Premierul îl veți afla azi, apoi, de la 16.00, vom continua (n.r. negocierile) cu PSD pentru Justiție și Finanțe”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Conducerea PSD a aprobat, miercuri, sistemul de numire a prim-miniștrilor prin rotație. Primul premier ar putea să fie dat de liberali, condiție impusă de PNL. PSD are pe masă un singur nume pentru poziția în cauză: Marcel Ciolacu.