Coreea de Nord se alătură cursei înarmărilor hipersonice. Noua rachetă devine o amenințare pentru Japonia și Coreea de Sud

Coreea de Nord se alătură cursei înarmărilor hipersonice. Noua rachetă devine o amenințare pentru Japonia și Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunțat în septembrie că a lansat o rachetă hipersonică, ceea ce ar putea duce la lansarea uneia dintre cele mai avansate arme din lume.

Noua tehnologie a Coreei de Nord

Noua rachetă, denumită Hwasong-8, este o prioritate în cadrul programului de dezvoltare militară de cinci ani al țării. Surse nord-coreene au folosit termenul „strategic” pentru a descrie noua armă, sugerând că Hwasong-8 oferă compatibilitate cu focoasele nucleare.

Specificațiile rachetei rămân neclare. Analiștii spun că singura fotografie care însoțește testele sugerează, dar nu arată în mod concludent, că Hwasong-8 ar fi un sistem hipersonic. HGV-urile sunt una dintre cele două categorii principale de rachete hipersonice, cealaltă fiind rachetele de croazieră hipersonice. Experții cred că viteza mare a acestor arme și calea lor de zbor imprevizibilă le fac extrem de dificil de interceptat.

Ambițiile hipersonice ale Coreei de Nord s-au dezvoltat în timp. „Dorința de a dezvolta un planor hipersonic nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că Kim Jong-un indicase acest lucru încă din ianuarie”, a declarat analistul Ankit Panda.

În timp ce Hwasong-8 a ocupat titlurile principale ale site-urilor de știri, raportul KCNA a dezvăluit o altă „bombă”. Raportul a menționat că testul „a constatat stabilitatea motorului, precum și a fiolei de combustibil pentru rachetă”, sugerând că a fost dobândită capacitatea de a-și alimenta rachetele în fabrică. „Dacă rachetele sunt alimentate din fabrică, unitățile militare nu trebuie să petreacă timp făcând acest lucru pe teren”, a declarat Jeffrey Lewis, profesorul Institutului de Studii Internaționale din Middlebury.

O problemă pentru Coreea de Sud și Japonia

Experții au interpretat testul ca o problemă pentru Seul și Tokyo. „Dacă este adevărat, înseamnă că actualele sisteme de apărare antirachetă din Coreea de Sud și Japonia devin aproape impotente”, a declarat pentru CNN Lionel Fatton, profesor asistent la Universitatea Webster din Elveția și cercetător la Universitatea Meiji din Japonia.

Alții s-au grăbit să tragă alte concluzii. „Un singur test de zbor este departe de a fi suficient pentru a dezvolta cu succes acest tip de tehnologie”, a spus secretarul de stat adjunct pentru securitate internațională, Vann Van Diepen. „Pentru ei, a lăuda realizările tehnice este o mare parte a ceea ce se întâmplă, cel puțin în această etapă.”

Pretinsul test ar face din Coreea de Nord una dintre celelalte patru țări - și anume China, Rusia, India și Statele Unite - care va fi implicată activ în proiecte de arme hipersonice. Rămâne neclar dacă racheta Hwasong-8 este dezvoltată prin expertiză și lanțuri de aprovizionare interne sau dacă Coreea de Nord beneficiază de transferuri străine de tehnologie în domeniul hipersonic.

Testul a fost considerat un eșec de către o evaluare a serviciilor secrete din Coreea de Sud, care a concluzionat că Hwasong-8 nu a depășit Mach 2,5. Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că racheta se află într-un stadiu incipient de dezvoltare și este încă departe de a intra în serviciul armatei din Coreea de Nord. Aceștia au adăugat că racheta poate fi interceptată de actuala apărare antirachetă din SUA și Coreea de Sud.

Ne puteți urmări și pe Google News