În plină criză a facturilor, meteorologii au anunțat ce ne așteaptă în această iarnă. Viscolul și gerul pot lovi brusc România
- Emma Cristescu
- 17 noiembrie 2021, 15:50
Meteorologii au făcut anunțul! Vremea a încurcat de foarte multe ori planurile oamenilor de sărbători. Iarna aceasta va fi la fel că blândă ca cea de anul trecut, dar vom avea parte și de fenomene severe.
“Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.
Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această “blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger.
Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional, organizată de Focus Energetic, potrivit stirileprotv.ro
Meteorologul a declarat că iernile sunt mult mai blânde de câțiva ani, dar fenomele severe încep să își facă simțită prezența după sărbători. Florinela Georgescu a anunțat că vor exista precipitații în vestul țării până la finalul lunii decembrie, iar temperaturile vor mai ridicate față de normalul acestei perioade.
Iarna nu e ca vara
“Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.