Se înăspresc măsurile anti-COVID. Țara cu milioane de români impune restricții dure

Se înăspresc măsurile anti-COVID. Țara cu milioane de români impune restricții dure Sursa foto: EVZ

S-au anunțat noi reguli în Italia pentru autobuze, taxiuri, trenuri și metrouri într-o nouă ordonanță emisă de Ministerul Transporturilor împreună cu Departamentul Sănătății.

Printre noutăți, posibilitatea de a opri trenul în cazul în care există un caz suspect de Covid. În taxiuri, doar doi pasageri pot ocupa bancheta din spate dacă nu fac parte din aceeași familie. Acestea sunt câteva dintre principalele prevederi prevăzute de ordonanța aprobată de Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor.

Pașaportul verde va fi verificat și direct la porțile electronice din stațiile mari

„În cazul pasagerilor care, la bordul trenului, prezintă simptome atribuibile bolii de la COVID-19 – se arată în ordonanță – trebuie informate cu promptitudine Poliția Feroviară și autoritățile sanitare: la rezultatul evaluării relative asupra stării de sănătate a calatorului, acesta din urma este responsabil pentru a decide dacă oprește trenul pentru a proceda la o intervenție sau pune la dispoziție spatii speciale dedicate.

Compania de cai ferate va proceda apoi la igienizarea specifica a trenului afectat de urgenţă înainte de repunerea în funcţiune”. În staţiile importante, precum Milano, Roma sau Florenţa „paşaportul verde” va fi verificat înainte de urcarea în tren

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua ordonanță prevede „reluarea treptată a activităților de ticketing și control la bord

Revenirea la aceste servicii trebuie „să se desfășoare în condiții de siguranță, garantând personalului care se ocupă de furnizarea măștilor chirurgicale sau a măștilor cu cel mai înalt nivel de protecție. (FFP2) și echipamente cu soluție hidroalcoolică pentru igienizarea frecventă a mâinilor”.

În ce priveşte transportul local, în autobuze şi tramvaie se va relua treptat vânzarea de bilete, dar se vor relua şi controalele. Uşile din faţă vor fi deschise doar acolo unde există un perete de protecţie între şofer şi pasageri.

Vehiculele vor trebui să fie igienizate cel puţin o dată pe zi. În transportul maritim, contactul dintre personalul de la țărm şi cel de la bordul navei trebuie evitat pe cât posibil şi se recomandă o distanţă de cel puţin un metru. Personalul şi pasagerii trebuie să poarte masca de protecţie.

Maxim 2 cu taxiul, cu excepția familiilor

La taxiuri și mijloace de transport neprogramate este „recomandabil să se evite ca pasagerul să ocupe locul disponibil lângă șofer”. De asemenea, pe locurile din spate, „pentru a respecta distanțele de siguranță, nu pot fi transportați mai mult de doi pasageri, distanțați pe cât posibil, dacă nu sunt membri ai aceleiași unități familiale”.

„Pentru șofer – se arată în text – există obligația purtării măștii chirurgicale sau a unui dispozitiv individual de protecție de nivel superior. În interiorul vehiculului trebuie montate despărțitoare între șofer și pasager, informează ilsole24ore.

Italia a înregistrat luni 5.144 de persoane au fost depistate pozitiv la Covid în ultimele 24 de ore, în timp ce duminică erau 7.569. 44 de oameni au murit într-o singură zi, faţă de 36 ieri.