Evenimentul Zilei > Actualitate > Se apropie sfârșitul Covidului. Primul vaccin – plasture va fi testat în Elveția. Câți ani de protecție poate oferi. FOTO
Se apropie sfârșitul Covidului. Primul vaccin – plasture va fi testat în Elveția. Câți ani de protecție poate oferi. FOTO

Se apropie sfârșitul Covidului. Primul vaccin – plasture va fi testat în Elveția. Câți ani de protecție poate oferi. FOTO

Emergex, cu sediul în Oxfordshire, primește aprobarea pentru primele teste în Elveția pentru vaccinul - plasture care poate oferi imunitate pe parcursul mai multor ani.

Emergex a primit undă verde de la autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor pentru a efectua teste pe oameni la Lausanne. În testele respective sunt implicate 26 de persoane care vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie. Rezultatele intermediare ale experimentului sunt așteptate în iunie.

Aşadar, compania din Oxfordshire va începe testele clinice ale unui vaccin de a doua generație împotriva Covid-19, un plasture cutanat ușor de administrat care utilizează celule T pentru a ucide celulele infectate și ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă decât vaccinurile actuale.

Varianta nouă de vaccin propusă de Emergex se bazează pe celulele T

În timp ce anticorpii, din actualele vaccinuri anti-COVID, se lipesc de celulele infectate și le împiedică să se înmulțească, celulele T vor căuta, găsi și distruge celulele purtătoare de virus. În plus, vaccinul britanicilor se va aplica sub forma unui plasture, care cu ajutorul unor mici ace, va introduce substanța subcutanat.

Spre deosebire de vaccinurile actuale, ale căror doze trebuie repetate periodic, Emergex promite ca, prin distrugerea celulelor infectate, vaccinul lor să ofere o imunitate pentru câțiva ani, posibil pentru decenii.

Un plasture cu microac Emergex Covid-19.

Robin Cohen, directorul comercial al companiei, a declarat: „Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat un vaccin împotriva Covid-19 pentru a intra în studii clinice al căror singur scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns cu anticorpi unde celulele T caută celule infectate și le omoară”.

Vaccinurile actuale împotriva Covid-19 provoacă în principal un răspuns de anticorpi care scade în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului.

Vaccinul Emergex funcționează diferit, ucide rapid celulele infectate

Aceasta înseamnă că ar putea oferi o imunitate de lungă durată – posibil timp de zeci de ani – și ar putea fi, de asemenea, mai bun în lupta împotriva mutațiilor virusului, a spus Cohen.

El a spus că vaccinurile ARNm, cum ar fi vaccinul Pfizer/BioNTech, funcționează atât de bine, deoarece produc un răspuns puternic de anticorpi neutralizanți. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi mai eficient împotriva Covid decât AstraZeneca/Oxford, care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Vaccinul arată ca un plasture  clasic de mărimea unei miniaturi plin cu micro-ace care eliberează injecția în câteva secunde. Poate dura până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care trebuie păstrate la congelator sau la frigider, scrie theguardian.