Rusia este pregătită să invadeze Ucraina. Ce se întâmplă la granița statului
- Alice Barbu
- 15 noiembrie 2021, 19:29
Pentru a doua oară în acest an, fotografiile din satelit dezvăluie că mii de trupe rusești și sute de vehicule blindate și sisteme de artilerie se desfășoară departe de bazele lor obișnuite.
Aceste schimbări de trupe au fost considerate suficient de îngrijorătoare încât, pe 30 octombrie, directorul CIA, Bill Burns, a călătorit la Moscova pentru a discuta despre mișcările de trupe la granița Ucrainei.
Ucraina, o posibilă țintă
La începutul lunilor martie și aprilie, Rusia a adunat forțe în apropierea Ucrainei, în special la Pogonovo. În cele din urmă, totuși, aceste mișcări păreau să fi fost o demonstrație de forță pentru a descuraja operațiunile ucrainene și pentru a-l face pe Joe Biden să accepte o întâlnire cu Vladimir Putin.
Mai multe unități redistribuite în zonele adiacente Ucrainei, au rămas în poziție, în loc să se întoarcă la bazele lor obișnuite. În plus, imaginile prin satelit sugerează că elementele de luptă din afara regiunii s-au mutat spre zona de frontieră. Mai mult, elemente ale Armatei 1 de tancuri din jurul Moscovei, inclusiv tancuri T-80, au fost observate îndreptându-se spre Ucraina.
Putin a declarat într-un discurs din iulie că „ nu vom permite niciodată ca teritoriile noastre istorice și oamenii din apropierea noastră să fie folosite împotriva Rusiei. Și celor care vor întreprinde o astfel de încercare, aș vrea să le spun că își vor distruge propria țară.”
Michael Kofman, directorul de studii ruse de la Centrul de analiză navală, mi-a scris că discursul indică un prag mai scăzut pentru intervenția rusă în Ucraina. Asta ar putea însemna că Putin pune doar bazele retorice care justifică viitoarele operațiuni militare.
Polonia în conflict cu Belarus
Cu toate acestea, analistul militar Konrad Muzyka crede că desfășurarea de trupe nu vizează Ucraina, ci mai degrabă întărirea flancului de nord-vest al Rusiei. „Trebuie să recunosc, devin din ce în ce mai neliniștit cu situația actuală”, a declarat acesta. Ulterior, el a afirmat că „aceasta nu este o situație care să se dezvolte în următoarele zile sau săptămâni. Oricum, mă îndoiesc că s-a luat încă o decizie politică.”
Muzyka a avertizat că, după ce mișcările unor trupe au fost înregistrate și postate pe rețelele de socializare, armata rusă pare să fi îmbunătățit securitatea operațională prin efectuarea de mișcări pe timp de noapte, ceea ce înseamnă că unele mișcări ar putea rămâne nedetectate. Mișcările de trupe la granițele Rusiei au loc în același timp cu tensiunile crescute dintre Belarus și Polonia.
Varșovia a extins azilul și sprijinul dizidenților din Belarus care s-au opus victoriei electorale frauduloase a dictatorului din Belarus, Alexandru Lukașenko. Ca o aparentă răzbunare, forțele de frontieră din Belarus au eliberat cel puțin două mii de emigranți din Africa, Orientul Mijlociu și Afganistan. Varșovia a mobilizat deja mii de trupe la frontieră pentru a întâmpina emigranții și pentru a-i trimite înapoi în Belarus. Polițiștii de frontieră din Belarus au forțat emigranții să treacă în Polonia, împotriva voinței lor, fiind înregistrate inclusiv focuri de armă în aer. Până acum, opt emigranți au murit din cauza temperaturilor scăzuți la care au fost expuși.