Putin se va război cu Occidentul: Va fi diferit de cum credeam. „NATO trebuie să fie pregătită”

Putin se va război cu Occidentul: Va fi diferit de cum credeam. „NATO trebuie să fie pregătită” sursă: arhivă

Fostul șef al forțelor armate britanice, Nick Carter, a transmis că Rusia a devenit o amenințare mai mare pentru Europa de Est decât era în urmă cu opt ani de zile (atunci când generalul deținea funcția de lider militar), mai ales după recentele tensiuni dintre autoritățile ruse și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, el nu apreciază că Vladimir Putin își dorește un „război fierbinte” cu Occidentul sau fizic, însă NATO trebuie să fie precaută.

Într-o serie de interviuri acordate înainte de plecarea sa din funcția de șef al Statului Major al Apărării, ce va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, generalul Nick Carter din Marea Britanie a transmis că „speră în mod clar” că nu va avea loc un război între Occident și Rusia. De asemenea, el spune că Putin nu și-au dori un război fizic, însă NATO trebuie să fie pregătită.

Poziția fostului șef al forțelor armate vine în contextul tensiunilor de la granița dintre Polonia și Belarus, aliatul Rusiei, din cauza refugiaților blocați în tabere, precum și a semnalelor potrivit cărora trupele rusești s-ar putea să se grupeze de-a lungul graniței cu Ucraina.

Război „nuanțat” cu Occidentul

Liz Truss, ministrul britanic de externe, l-a îndemnat în acest weekend pe Putin să intervină în „rușinoasa criză a migranților fabricată” care se desfășoară la graniță. Națiunile occidentale au acuzat Belarusul că atrage la graniță persoanele care doresc să vină în UE, în timp ce Polonia a respins eforturile acestora de a intra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ofițer MI6 Christopher Steele a declarat că Moscova crede că se află în război cu Marea Britanie și aliații săi. Întrebat despre acest punct de vedere, duminică, în cadrul emisiunii lui Trevor Phillips de la Sky News, Carter a declarat: „Rusia probabil că privește contextul strategic global ca pe o luptă continuă în care, cred eu, ar aplica toate instrumentele puterii naționale pentru a-și atinge obiectivele. Dar, făcând acest lucru, [rușii] nu vor să provoace un război fierbinte.

Deci, da, într-un fel cred că are dreptate. Întrebarea, bineînțeles, este cum definești războiul, iar eu, ca soldat, aș tinde să definesc războiul ca fiind actul efectiv de luptă, dar nu cred că ei vor asta. Cred că vor să încerce să își atingă obiectivul în moduri destul de nuanțate”.

Rusia apelează la „diversiuni clasice”

Ulterior, el a declarat la emisiunea The Andrew Marr Show de pe BBC One că Rusia se află într-un „manual de joc hibrid în care se leagă dezinformarea de destabilizare, iar ideea de a împinge migranții la granițele Uniunii Europene este un exemplu clasic în acest sens”.

El a spus că este foarte probabil ca situația de la granița cu Belarus și Ucraina să fie o „diversiune clasică” din partea guvernului rus, de genul celei care se întâmplă „de ani și ani de zile”.

Întrebat dacă s-ar putea transforma într-un război armat, Carter a spus: „Nu știu. Cred că trebuie să fim în gardă și să ne asigurăm că disuasiunea prevalează și, în mod critic, trebuie să ne asigurăm că există unitate în cadrul alianței NATO și că nu permitem apariția unor lacune în poziția noastră colectivă”.

Talibanii „moderați” luptă pentru a fi „un alt fel de talibani”

Carter a recunoscut, de asemenea, că situația din Afganistan „nu este bună”, după ce a susținut, la momentul preluării puterii de către talibani în august, că grupul s-a schimbat și că ar trebui să i se acorde „spațiu” pentru a forma un guvern.

El a spus că au existat „imagini îngrozitoare ale unei potențiale crize umanitare” și a recunoscut că talibanii au avut „multe lucruri care trebuie să se schimbe”, însă a insistat că talibanii sunt diferiți de cum erau în 2001 și a afirmat că „cei moderați probabil că, în particular, se luptă pentru a fi un alt fel de talibani”.

Amiralul Sir Tony Radakin, în vârstă de 55 de ani, șeful marinei militare, va prelua conducerea forțelor armate, Carter urmând să se retragă la sfârșitul lunii noiembrie, relatează The Guardian.