Românii vor primi mai mulți bani la salariu. Comisia Europeană a stabilit criteriile

Românii vor primi mai mulți bani la salariu. Comisia Europeană a stabilit criteriileSalariu. Sursa foto. EVZ

Parlamentul European a venit cu vești bune la final de săptămână. Europarlamentarii din Comisia pentru muncă (EMPL) au aprobat un proiect legislative cu privire la modul de calcul al salariul minim pe economie pentru toate statele membre UE. Nu va fi un salariu stabilit pentru toate țările, ci doar o serie de criterii ce trebuie respectate.

Săptămâna trecută, Comisia de ocupare a forței de muncă (EMPL) a aprobat propunerea Comisiei Europene de directivă privind „un salariu minim adecvat în Uniunea Europeană”. Raportul trebuie să ajungă și pe masa plenului PE.

Proiectul legislative aprobat de europarlamentari nu prevede un salariu minim pe economie pentru toate statele membre UE, însă propune unele criterii care trebuiesc respectate de fiecare țară în parte atunci când stabilește un salariu minim pe economie.

Textul adoptat de Comisia EMPL din Parlamentul European prevede că „nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu net, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România - n.r.) se situează sub acest nivel” - se arată într-un amendament de compromis din Comisia de muncă a PE.

Ce criterii au fost discutate de către europarlamentari cu privire la stabilirea salariului minim pe economie:

  • De asemenea, un instrument pe care statele membre UE ar fi bine să-l folosească la stabilirea salariului minim este un coș național de bunuri și servicii „la prețuri reale”. Potrivit unui amendament, acest coș ar trebui să cuprindă costurile cu cazarea adecvată, mâncare sănătoasă, îmbrăcăminte, mijloace de comunicare, transport și energie sustenabile, îngrijire personală, îngrijire medicală și medicamente, îngrijirea copilului, resurse pentru participare în societate, sport, activități culturale și educaționale, asigurări și economii pentru situații neprevăzute. Aici ar mai intra și TVA-ul la aceste produse și servicii.
  • Totodată, nu sunt deductibile din salariul minim indemnizații precum cele de cazare a muncitorilor.
  • Viitoarea directivă ar urma să se aplice tuturor lucrătorilor, indiferent dacă sunt în sectorul public sau la firme private, inclusiv celor care lucrează prin intermediul platformelor digitale (cum sunt cele de livrări de exemplu), lucrătorilor casnici, ucenicilor, stagiarilor, lucrătorilor  fictiv-independenți etc.
  • O altă prevedere spune că statele membre UE vor trebui să ia măsuri pentru actualizarea salariului minim cel puțin o dată pe an, pentru a menține gradul de adecvare și corectitudinea remunerației.

Sunt vești bune, însă până ce proiectul legislativ va putea fi aplicat mai este un drum lung. Acesta va fi supus unor negocieri de durată cu Consiliul EU, din care fac parte miniștrii statelor membre. Ulterior, fiecare țară trebuie să adopte legi naționale pentru a include aceste prevederi în legislația internă.

Salariul minim pe economie din România va crește de la 1 ianuarie

Momentan, salariul minim brut din țara noastră este de 2.300 de lei. În mână, adică salariul net, fiecare angajat primește 1.386 de lei. De la 1 ianuarie 2022, lucrurile se vor schimba. Salariul minim pe economie brut va crește la 2.550 de lei (10,9% față de nivelul actual), iar cel net va ajunge la 1.524 lei.

Proiectul legislativ aprobat de europarlamentari ar aduce o majorare în salariul minim din România. Acest proiect prevede ca salariul minim să fie calculat ca 50% din salariul mediu. Conform informațiilor transmise de INS, salariu mediu pe luna septembrie a fost de 5732 de lei (cu toate că pe tot anul va fi mai mic, cel mai probabil). Dacă calculăm după acesta, salariu minim brut din România ar putea ajunge la 2.866 de lei conform criteriilor propuse de UE. Asta ar însemna că angajatul ar lua în mână 1.698 de lei.

În România, 1.290.000 de salariați primesc salariul minim brut în valoare de 2.300, respectiv de 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare un număr de circa, conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News