Avertisment despre sfârșitul lumii. Sateliții NASA au făcut o descoperire îngrijorătoare despre atmosferă
- Sabina Popescu
- 15 noiembrie 2021, 06:38
Temerile legate de sfârșitul lumii au fost mai des alimentate după ce sateliții NASA au făcut o descoperire uluitoare despre starea atmosferei planetei. Conform datelor analizate de la trei sateliți NASA, mezosfera planetei s-a răcit și s-a micșorat cu o rată de aproximativ 500-150 de metri pe an în ultimii 30 de ani. Mezosfera este mult mai subțire decât stratul atmosferic în care trăim - troposfera.
Oamenii de știință au atribuit acest fenomen îngrijorător efectelor schimbărilor climatice și, dacă nu se iau măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, ne putem aștepta ca fenomenul să se agraveze.
James Russell, co-autor al studiului și cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Hampton din Virginia, a explicat: „În apropierea suprafeței Pământului, atmosfera este densă. Dioxidul de carbon reține căldura la fel cum o plapumă reține căldura corporală și vă ține cald”.
Mezosfera se răcește și se contractă
Descoperirea este îngrijorătoare, deoarece indică faptul că mai multă căldură de la suprafață ajunge în părțile superioare ale atmosferei. Odată ajunsă acolo, orice căldură captată de moleculele de dioxid de carbon (CO2) este pierdută în spațiu, ceea ce înseamnă că aerul ajunge să se răcească și să se contracte. O creștere a CO2, care este foarte eficient în absorbția căldurii, înseamnă că se pierde mai multă căldură în spațiu.
NASA a comparat acest efect cu un balon care se micșorează atunci când este pus în congelator. Și aceasta nu este singura descoperire atmosferică îngrijorătoare pe care au făcut-o oamenii de știință. Potrivit unui nou raport publicat în revista Science Advances, părțile inferioare ale atmosferei planetei au suferit o extindere cu până la 60 de metri pe an în ultimii 20 de ani.
Atmosfera a suferit o extindere de până la 60 de metri
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto, Canada, au făcut această descoperire în troposferă, care este cel mai de jos strat al bulei de aer protector al Pământului. Troposfera este un element cheie pentru menținerea vieții pe Pământ, deoarece găzduiește oxigenul pe care îl respirăm și aproximativ 85% din masa totală a atmosferei.
Este, de asemenea, partea din urmă a atmosferei în care se produc cele mai multe fenomene meteorologice, se formează norii, iar ciclul apei dă naștere ploii și zăpezii. Cu toate acestea, se pare că activitatea umană a afectat și această parte a atmosferei.
În mod obișnuit, troposfera este cea mai caldă în apropierea suprafeței Pământului, iar mercurul scade cu cât termometrele arată nivele mai ridicate, până când ajung în stratosferă. În stratosferă se află stratul de ozon, care reține căldura și face ca temperaturile să crească din nou. Dar oamenii de știință se tem că schimbările climatice și efectul de seră schimbă echilibrul temperaturilor în troposferă.
Potrivit lui Jane Liu, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea din Toronto, erupțiile vulcanice și taifunurile pot afecta nivelul troposferei. „Dar, pe termen lung, cei mai importanți doi factori sunt temperatura troposferică și temperatura stratosferică”, a spus ea.
Arderea necontrolată a combustibililor fosili de la începutul revoluției industriale a condus la o creștere în ritm alarmant a temperaturilor globale. NASA estimează că planeta s-a încălzit cu puțin mai mult de 1C (2F) din 1880 și multe estimări arată că încălzirea globală va continua să crească dacă nu se iau măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Gazele cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2) și metanul (CH4), sunt pompate în atmosferă, unde captează căldura și determină extinderea troposferei. Potrivit noului studiu, troposfera a înregistrat o extindere cu aproximativ aceleași rate între 1980 și 2000 și între 2000 și 2020 - aproximativ 50 de metri pe deceniu.
„Toate datele observaționale din această perioadă de patru decenii ne spun același lucru. Aceasta este o indicație clară, robustă și puternică a creșterii înălțimii tropopauzei”, a spus Jane Liu, potrivit BBC.
Potrivit expertului, acest lucru ar putea avea consecințe devastatoare pentru planetă. Modificările la nivelul troposferei pot afecta cantitatea de vapori de apă din atmosferă care, la rândul său, poate afecta și mai mult temperaturile de la suprafața Pământului.