Fotbalul românesc riscă să dispară cu totul, dacă această măsură impusă de UEFA va fi adoptată. Urmează faliment general

Fotbalul românesc riscă să dispară cu totul, dacă această măsură impusă de UEFA va fi adoptată. Urmează faliment general sursa: arhivă EVZ

În cazul în care cluburile din România vor fi obligate să schimbe raporturile contractuale cu fotbaliștii, situația va fi dramatică din cauza taxelor care vor falimenta entitățile sportive.

Fotbalul românesc ar putea să fie supus unei presiuni uriașe venite din partea UEFA, care ar însemna o Apocalipsă. Și asta deoarece reprezentanții forului european vor să oblige cluburile din țara noastră să renunțe la contractele de activitate sportivă, iar locul lor să fie luat de contracte de muncă.

Cluburile ar putea să falimenteze, dacă își vor crește cheltuielile

Asta ar presupune creșterea cheltuielilor cu un procent alarmant, de 40%, care nu va putea să fie suportat de cluburi. Despre această perspectivă a vorbit și Bogdan Apostu, agent de jucători.

„Pentru fotbalul românesc ar însemna un declin. Atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv. Astăzi, fotbalul nu are capacitatea să atragă fondurile necesare ca să plătească taxe de peste 70% cum impune legislația pentru contractele de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotbaliștii au azi CAS-uri, contracte de activitate sportivă, care din punct de vedere legal sunt asimilate cu cele de muncă, dar cum bine știm nu au aceleași beneficii pentru fotbaliști pe termen lung. Impactul pentru cluburi, dacă se va ajunge acolo, va fi un semidezastru, poate chiar un dezastru. Ponderea cea mai mare din bugetul unui club e reprezentată de fondul de salarii”, a spus Apostu pentru gsp.ro.

„Ducem o lipsă crasă de manageri care să știe să gestioneze foarte bine activitatea unui club”

Pentru echipele de Liga 1, între 100.000 de euro și 500.000, lunar, în funcție de pretențiile pe care clubul respectiv le are. Implementarea regulii ar însemna o creștere a bugetului cu peste 40%. Lunar! Nimeni nu te așteaptă cu plata taxelor: dacă nu le plătești, imediat ai poprire pe conturi! Pentru orice club mediu - nu le bag în calcul pe cele mari! - ar însemna un efort anual de peste jumătate de milion de euro, poate chiar 600.000”, a mai spus impresarul, care a mai afirmat:

„Ducem o lipsă crasă de manageri care să știe să gestioneze foarte bine activitatea unui club. De aici pleacă tot. Dacă avem un management corect la un club, acel club nu poate să dispară. Se poate readapta. Plătește sume mai mici jucătorilor, spre exemplu. Să aibă un calcul bine făcut astfel încât să poată plăti taxele aferente.

Dar la noi, din păcate, vorbim despre alt tip de management, unde bugetul nu e structurat așa cum trebuie. Mă refer mai ales la echipele de nivel inferior, cluburi care se trezesc că în luna martie nu mai au bani, că li s-a terminat bugetul. Și că nu mai pot plăti jucătorii. Tocmai de asta sunt extrem de multe memorii pe rol la FRF. Probabil că acele cluburi vor dispărea.”