Din culisele jocurilor politice. Klaus Iohannis a sunat de la Glasgow. Ce le a cerut liberalilor să facă
- Mihnea Talau
- 2 noiembrie 2021, 10:52
Pentru PNL situația devine tot mai complicată. Sub spectrul ruperii partidului și după depunerea mandatului de către premierul desemnat, Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis a decis să se implice direct. El a cerut o coaliție cu PSD, „ciuma roșie” de până mai ieri.
Surse liberal spun că președintele a discutat cu mai mulți lideri PNL și le-a solicitat o schimbare rapidă de poziție, adică negocieri pentru un guvern majoritar cu PSD.
Iohannis își apără pielea
Iohannis a mai solicitat și săptămâna trecută o schimbare similară de mandat, numai că liderul liberal Florin Cîțu a refuzat-o. El voia un guvern Ciucă slab, pe care să îl poată controla de la partid și, astfel, să rămână în cărți, pentru a nu păți ca Ludovic Orban. Adică să piardă partidul în timp scurt în favoarea premierului.
Acum și poziția președintelui României este una șubredă. O eventuală lăsare a PSD în afara guvernării, i-ar putea determina pe social-democrați să pună umărul la procedura suspendării președintelui, scrie g4media.ro.
Semnalul dat de Iohannis în culise, pentru o guvernare alături de PSD a fost întărit de câteva ieșiri publice neobișnuite ale unor lideri județeni, care au criticat dur linia partidului impusă de Florin Cîțu. Numai că părerile sunt, încă, împărțite.
Două curente de gândire în PNL
În timp ce Florin Cîțu visează la refacerea coaliției cu USR, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Lucian Bode, nici nu vor să audă de revenirea USR la guvernare fiind dispuși la o înțelegere cu PSD.
Dacă mai mulți lideri exponențiali ai PNL vor refuza alianța cu PSD, atunci va fi un semnal al ieșirii de sub tutela lui Klaus Iohannis.
Numele noului premier se va stabili în ședința Biroului Politic Național (BPN) de marți de la ora 18.00. Favoritul președintelui Klaus Iohannis, este tot Nicolae Ciucă, dar nu este exclus să apară și alte nume propuse de liberali, mai ales că părerile sunt împărțite.
Oricum, până atunci urmează negocieri între PNL și PSD, iar primele planuri ar arăta o împărțire a portofoliilor după algoritmul 8 la PSD, 8 la PNL și 2 la UDMR. Ar urma să fie împărțite și ministerele avizatoare, astfel încât PNL să ia Justiția și PSD - Finanțele.