HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  21 octombrie 2021. Un raport RAND despre SUA, China și Rusia.

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR,  21 octombrie 2021. Un raport RAND despre SUA, China și Rusia.

Chiar dacă nu eşti aproape de o rezolvare finală, de astăzi, poţi avansa vizibil. Cu toate că eşti o fire prudentă, pe lîngă prudenţă trebuie să adaugi multă diplomaţie şi chiar un zâmbet!

 

 

Pe 21 octombrie s-au născut Alfred Nobel, Ursula K. LeGuin, Carrie Fischer, Nikita Mihalkov, Arthur Stilwell, Dumitru Tinu, Marcel Răducanu, Lavinia Miloşevici, Dan Duţescu, Mihai Gafiţa, Perpessicius.

Ne puteți urmări și pe Google News

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeş, Moise Măcinic din Sibiel, Ilarion cel Mare. Nimic în "Kalendar".

O notă specială pentru Nikita Sergheevici Mikhalkov care, astăzi, împlineşte 76 de ani. Ла Несколько Ани! Без слёз, без горести, без бед! Filmele lui mi-au făcut şederea în străinătate mai uşoară. După ce termin ce am să vă spun, o să caut un film vechi, din anul 1979, „Siberiada” în care joacă Nikita. Bune filme se făceau pe atunci!

O prietenă de corespondență, la care țin mult îmi reamintește de un articol scris de mine în anul 2014, despre Ebola: https://evz.ro/stocul-de-ebola-este-epuizat-avem-anthrax-ciuma-si-varicela.html. Puteți să înlocuiți ”Ebola” cu ”coronavirus”, nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat doar că ”Giant Microbes Inc” fabrica de jucării din Connecticut are la vanzare covizii, SARS-CoV-2, de pluș, la preturi de la 8,95$ la 19,95$! Bani să iasă!

 

Un raport RAND semnat de Andrew Radin, Andrew Scobell, Elina Treyger, J.D. Williams, Logan Ma, Howard J. Shatz, Sean M. Zeigler, Eugeniu Han și Clint Reach încercă să facă lumină asupra relațiilor internaționale dintre SUA pe de o parte și Rusia și China pe de altă parte.

China și Rusia sunt percepute ca fiind principalii concurenți pe termen lung cu Statele Unite. Din anul 2014, China și Rusia și-au consolidat relația reciprocă, sporind cooperarea politică, militară și economică. În acest raport, autorii încearcă să înțeleagă istoria cooperării dintre Beijing și Moscova, factorii și limitele relației, viitorul potențial al cooperării dintre China și Rusia, impactul relației chino-ruse asupra Statelor Unite, și implicații pentru viitoarea politică americană.

Autorii constată că principalele motivații pentru o cooperare mai strânsă a secolului XXI între China și Rusia sunt puterea relativă în scădere a Statelor Unite și amenințarea persistentă a Statele Unite atât pentru China, cât și pentru Rusia. Dacă tendințele actuale continuă, autorii se așteaptă ca relația de colaborare dintre China și Rusia să fie amplificată.

În absența unor schimbări majore (și probabil nedorite) în politica SUA, guvernul sau armata SUA nu pot face multe lucruri pentru a influența traiectoria relației China-Rusia. Armata SUA se poate pregăti pentru rezultatele unei mai mari cooperări chino-ruse, inclusiv prin așteptarea unei difuzări suplimentare a echipamentului militar chinez și rus, planificare și exerciții comune suplimentare, potențiale baze comune și eventual posibilitatea unor operațiuni militare comune.

China și Rusia sunt vecini cu o istorie îndelungată: în ultimii 70 de ani, relația lor a cuprins întreaga gamă de relații interstatale, de la conflict la alianță. După ce și-au îmbunătățit încet relațiile de la mijlocul anilor 1980, China și Rusia au devenit mult mai strânse din anul 2014.

Autorii se așteaptă ca relația chino-rusă să se întărească în continuare din cauza tendințelor în raportul de putere și a continuării politicilor SUA care indică intenții agresive ale SUA față de China și Rusia.

Dorința de independență și de interese politice divergente va determina China și Rusia să evite riscurile care ar putea apărea dintr-o cooperare mai strânsă, ceea ce le va împiedica să-și combine puterea și să reziste mai eficient Statelor Unite.

Puterea agregată și amenințarea percepută din partea Statelor Unite au fost în mod constant în centrul relației China-Rusia. Importanța acestor doi factori este deosebit de clară din anul 2012 până în 2017, când o creștere a amenințării percepute din partea Statelor Unite a determinat Rusia să continue cooperarea cu China.

Autorii dezvoltă un nou indice al puterii relative care utilizează capacitatea militară, capacitatea economică și capacitatea tehnologică și evaluează puterea SUA, chineză și rusă din 1997 până în 2017. Autorii proiectează că ponderea relativă a puterii Chinei va crește față de Statele Unite și Rusia cel puțin până în 2025 și că puterea totală chineză și rusă va continua să se apropie, în unele domenii, puține, însă, chiar să depășească, puterea SUA până în 2025.

Recomandările RAND sunt:

  • Statele Unite pot sau ar trebui să facă ceva pentru a schimba traiectoria generală a relațiilor chino-ruse, având în vedere prioritățile actuale generale ale SUA, în special politica față de Rusia. Deși guvernul SUA nu poate schimba cu ușurință traiectoria generală a relațiilor chino-ruse, se poate pregăti pentru impactul unei potențiale cooperări mai strânse, mai ales având în vedere o mai bună înțelegere a modului în care va evolua relația chino-rusă.
  • Având în vedere probabilitatea continuării cooperării tehnice militare chino-ruse, armata SUA trebuie să se pregătească pentru a întâlni sisteme de arme din ce în ce mai sofisticate în număr mai mare în inventarele celor doi principali concurenți strategici.
  • Potențialul pentru planificarea militară comună chino-rusă complică calculul militar al SUA și ar trebui să conducă la o reevaluare a planurilor de urgență. De exemplu, cooperarea chino-rusă într-o criză de securitate din Peninsula Coreeană este o posibilitate rezonabilă și crește spectrul eforturilor combinate pentru a limita libertatea de acțiune a SUA în cazul unei astfel de crize.
  • Potențialul pentru o prezență globală îmbunătățită de către forțele chineze și ruse, permise prin exploatarea reciprocă a resurselor extraregionale, limitate în prezent, crește probabilitatea de contact și poate confruntarea cu aceste forțe la scară globală. Armata SUA ar trebui să se aștepte să întâmpine forțe chineze și ruse în timpul operațiunilor în afara zonei, sau de urgență, în mod mai dens și să dezvolte abilități adecvate (cum ar fi un număr crescut de ofițeri de zonă străină) și protocoale pentru a interacționa cu ele, se speră că fără confruntare.

Raportul este unul foarte bun, realist și la obiect. Are 188 de pagini dar esențialul l-ați citit mai sus. Vedeți domniile voastre, nu știu cum se face, dar în majoritatea cazurilor din istorie, în caz de război, cele trei puteri, hai să zicem superputeri, au fost de aceiași parte, au fost aliați.

Acum vă rog să mă scuzați, nu credeam că sunt atâția amatori de filosofie între cititorii EVZ. Eseul meu de ieri despre ”pericolul longtermismului” a declanșat multe, foarte multe reacții. M-am hotărât să răspund, încă îmi este greu, încă am amețeli și stare de oboseală, iar rana din suflet nu o să se vindece niciodată, dar trebuie să mă implic, unele emailuri sunt adevărate dizertații. Nu pot să nu răspund…

Cât o să mai trăiesc o să fac ceea ce trebuie, așa am făcut întotdeauna, cu credința fermă că speranță există întotdeauna, cât mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP     21  octombrie  20

 

BERBEC    Vestea primita azi te bucură. Obiectivele tale realiste te duc către o creştere a încrederii în forţele proprii. Orice realizare, cât de mică, te face mai încrezător că poţi evita necazurile! Berbecii sunt gata de acţiune! Ceea ce încearcă de şase mii de ani să explice astrologii nativilor din zodia Berbecului este că nu trebuie să se repeadă la oricine şi oricând. Adică, este bine să ia viaţa în coarne, dar să fie puţin mai temperaţi în ceea ce priveşte rezolvarea propriilor probleme personale.

TAUR  Chiar dacă nu eşti aproape de o rezolvare finală, de astăzi, poţi avansa vizibil. Cu toate că eşti o fire prudentă, pe lîngă prudenţă trebuie să adaugi multă diplomaţie şi chiar un zâmbet! Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi sau familia în ceea ce priveşte patrimoniul sau proiectele comune. O decizie nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău.

 GEMENI  Stelele spun că astăzi eşti inspirat în abordarea, cu artă şi eficacitate, a intereselor tale personale. Însă, conjunctura te avertizează ca nu toţi din jurul tău sunt bine intenţionaţi! Schimbările bruşte şi perioadele de incertitudine şi anxietate, adica crizele, îţi sunt favorabile pentru că te motivează şi îţi permite să-ţi pui la bătaie capacităţile tale de sprinter intelectual. Pe perioade scurte de timp, astăzi, de exemplu, nimeni nu-ţi poate face faţă!

RAC   Azi eşti popular şi eşti solicitat atât la serviciu cât şi de prieteni! Aşa se întâmplă în viaţă. Nu te mira, fii mulţumit că spiritul tău pacifist şi pasiunea pentru frumos sunt apreciate! O hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată - după cum arată Saturn şi Uranus – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară.

LEU  Nu te lasa impresionat de veşti şi perspective sumbre, fii atent şi rezolvă-ţi problemele tale. Nu încerca să te înfrânezi şi să fii convenţional. Spune ce ai de spus, cu calm şi politeţe! Din nou ţi se cere ajutorul. O împăcare stă sub semnul întrebării. Toată perioada se află sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră strategică, cu rezultate pe termen lung.

FECIOARĂ  Astăzi regăseşte-ţi echilibrul interior, pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Te temi de viitor, că o să te găsescă nepregătit şi de trecut, dacă ai greşit ceva? Trăieşte în prezent! Oricum, prin hărnicia ta, prin intuiţia ta şi prin sistemul ajustărilor succesive o să obţii ceea ce doreşti.  Relaţiile sociale sunt bine aspectate, la fel şi călătoriile. Apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri.  În perioada menţionată veniturile provenite din afaceri sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări.

BALANŢĂ    Nicio urgenţă, nimic important, poţi să te relaxezi şi să faci ce vrei. Sunt şi veşti bune, din famile, sau de la prieteni. O zi favorabilă în care ai, odată mai mult, libertatea de a alege! Odihneşte-te şi relaxează-te. Fii sincer cu tine, gaseste-ti motivele de enervare si vezi daca poti sa le rezolvi singur. Daca nu, suna un prieten, sau.. uită! Sănătatea este bine aspectată şi banii ... mediocru, întotdeauna banii nu ajung, nu este aşa?

SCORPION   Tăcerea este un „joker” cu care poţi să rezolvi astăzi multe situaţii. Nu sări imediat cu gura, că nu eşti la licitaţie cu strigare. Uneori, tăcerea e mai cuprinzătoare decât o enciclopedie! Trebuie să foloseşti noi oameni, noi modalitaţi. Tu gândeşte-te bine!  Ai la îndemănă tot ce îţi trebuie.  Este necesar, doar, să le pui într-o nouă ordine !

SĂGETĂTOR   Ai nişte idei mai ciudate. Dacă eşti în duo, nu uita de mici atenţii, aşa, fără niciun motiv! Asta, da, idee ciudată! Nu te lăsa convins de alţii cu idei bizare, bănci, asigurăti, secte... Sufletul tău bun şi generos poate suferi o decepţie. Aspectele lui Venus şi al lui Marte, foarte bune, arată o situaţie de amor - către nuntă sau botez - în anturajul tau apropiat, în familie. Situaţie care se pare că este producătoare, pe viitor, de cheltuieli din partea ta.

CAPRICORN  Ai abilităţi, talente... toată lumea ştie şi te apreciază! Dar, trebuie să te serveşti de calităţile tale, la locul şi momentul potrivit! Nu te risipi în alianţe şi cooperări nepotrivite. In a doua parte a zilei ai o mică complicaţie de ordin sentimental: ceva cu care nu eşti de acord, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ. Îţi trebuie un film sau o carte buna! Ai nevoie de efectul liniştitor al lucrurilor de calitate facute aşa cum trebuie!

VĂRSĂTOR   Nu păstra în casă obiecte ciobite, aşa cum nu trebuie să păstrezi în suflet greşeli închipuite de care te simţi vinovat. Azi e un termen, prag, fă puţină ordine şi curăţenie în sufletul tău! Poţi să fii sigur(ă) că până la urmă totul este monoton şi cenuşiu. Rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în aspecte disarmonice. Pe de altă parte, indiferent de jocurile Destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung.

PEŞTI  Ai nevoie de căldură sufletească, tandreţe şi solidaritate. Stelele spun, că poţi găsi, împreună cu cei dragi, prilejuri ca sensibilitatea ta să fie mulţumită. Bine faci, bine găseşti! Aspectele lui Jupiter şi Saturn arată clar că perioada în discuţie este mai mare decât o singură zi, ocupând, probabil, toată săptămâna. Sănătatea nu este excelent aspectată, evită elementul aer, adică curentul, aerul condiţionat şi bineânţeles, fumatul excesiv. Fumatul trebuie să fie o plăcere, rară, nu un obicei nevrotic. Vrei să nu cheltuieşti mult şi fără să-ţi pese, dar ce placere regală este să arunci cu banii!