Insula la Palma nu mai are liniște. Colțul de rai a fost zguduit de 42 de cutremure într-o singură zi, iar acesta este doar începutul

Insula la Palma nu mai are liniște. Colțul de rai a fost zguduit de 42 de cutremure într-o singură zi, iar acesta este doar începutul Sursa: Arhiva EVZ

Vulcanul Cumbre Vieja continuă să erupă, iar îndrăgita insulă din Spania, La Palma, a fost zguduită de 42 de cutremure într-o singură zi. Specialiștii au declarat că sfârșitul este departe.

O încetare a erupţiei vulcanului Cumbre Vieja care a provocat haos pe insula spaniolă La Palma de aproximativ o lună nu se întrevede în viitorul apropiat, a declarat duminică preşedintele Insulelor Canare, Angel Victor Torres.

42 de cutremure într-o singură zi

42 de cutremure au avut loc doar duminică pe insula La Palma. Institutul Geografic Naţional din Spania a declara tcă cel mai mare cutremor a avut  magnitudinea de 4,3.

"Nu există niciun semn că sfârşitul erupţiei este iminent, chiar dacă aceasta este cea mai mare dorinţă a tuturor", a declarat Angel Victor Torres la o conferinţă, în Valencia, a Partidului Socialist, citând oameni de ştiinţă.

Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, unde trăiesc aproximativ 83.000 de locuitori şi care face parte din arhipelagul Insulelor Canare. O altă problemă este că majoritatea zborurilor au fost anulate, iar fluxurile de lavă au nimicit peste 742 de hectare de pământ şi aproape 2.000 de clădiri.

Limita maximă de concentrație toxică

Marea din jurul insulei spaniole fierbe sub presiunea lavei care pătrunde în apă. Pompierii măsoară concentrația de gaze toxice din norul de fum care se degajă după răcirea magmei și au creat o zonă de protecție pe o rază de câțiva kilometri în jurul erupției.

Populația din zona de coastă pe unde lava se revarsă în mare a fost evacuată și au rămas fară adăpost. Specialiștii se concentrează să măsoare calitatea aerului din oră în oră. Unele rezultate au arătat că a fost atinsă limita maximă admisă în ceea ce privește concentrația de gaze toxice, iar erupția este la fel de puternică de peste 3 săptămâni.

Fran Torres, coordonatorul Serviciului de Pompieri: "În acest moment, am observat o creștere a rocilor piroclastice aruncate de vulcan în câteva zone unde echipele de pompieri sunt prezente. De aceea, am extins aria de siguranță, astfel încât nicio persoană neautorizată sau forțele de securitate din zonă să nu fie în pericol".

Ne puteți urmări și pe Google News