Adrian Năstase a semnat pentru reabilitare! Alertă în PSD și emoții pentru Ciolacu
- Daniel Teodoreanu
- 8 octombrie 2021, 14:54
Fostul prim-ministru (2000-2004) Adrian Năstase a dezvăluit vineri, 8 octombrie 2021, că a depus cerere de reabilitare judecătorească la Înalta Curte de Casașie și Justiție (ÎCCJ). Dacă va fi aprobată, fostul președinte al PSD are șansa de a reveni în politică și implicit în rândul social-democraților, conduși în prezent de Marcel Ciolacu.
În acest context, merită amintite ultimele mesaje ale lui Năstase despre ce a însemnat PSD pentru el și ce înseamnă în continuare. Cu siguranță, remarcile fostului lider al PSD au fost receptate și de actualul președinte al formațiunii, Marcel Ciolacu. În eventualitatea în care Năstase va avea succes cu demersul său, Ciolacu are toate motivele să se teamă că ar putea pierde conducerea partidului.
„Am depus astăzi cererea de reabilitare judecătorească. În condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanță, solicitarea de reabilitare judecătorească″, a scris Adrian Năstase pe blog.
Amintim că într-o postare de la 5 decembrie 2020, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare, fostul premier anunța că nu poate vota. „Eu nu voi vota. Am incă acea interdictie, stabilită de Băsescu si oamenii lui, care se va incheia doar anul viitor (asta nu inseamnă neapărat că vom avea alegeri anticipate)″, transmitea Năstase.
Amintim că la 6 ianuarie 2014, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) l-au condamnat definitiv pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian. Acuzațiile aduse: şantaj şi luare de mită.
Momente de cotitură pentru Adrian Năstase
Acea pedeapsă venea la doar un an şi şase luni de la condamnarea la doi ani de închisoare cu executare primită de Năstase în dosarul ”Trofeul calitătii”. În acel dosar, acuzațiile au vizat strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când Năstase a candidat la alegerile prezidențiale.
Ulterior, condamnările au fost contopite şi, la cea mai grea dintre acestea, de patru ani de închisoare, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au adăugat un spor de şase luni. În motivarea sentinței s-a arătat că Năstase a comis faptele de coruptie când era premier şi preşedinte de partid, functii care impuneau „o conduită integră″.
Practic, Năstase a executat 500 de zile de pedeapsă: 228 de zile din pedeapsa primită în dosarul ”Zambaccian” şi 272 din condamnarea dispusă în ”Trofeul calitătii”. La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate. Așa s-a ajuns la concluzia că Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.
La ce se referă cererea de reabilitare judecătorească
„Reabilitarea judecatoreasca este reglementata special pentru persoanele fizice. Articolul 166 Cod Penal reglementeaza termenele pentru reabilitarea judecatoreasca in situatia persoanei fizice Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instantă, după împlinirea următoarelor termene: a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
1. c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detentiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa inchisorii;
2. d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detentiunii pe viată, considerată executată ca urmare a gratierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberăril conditionate.
Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanta, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.
ln ce priveste calculul termenului de reabilitare pentru reabilitarea judecatoreasca, termenele se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Condiţiile pentru reabilitarea judecatoreasca sunt urmatoarele:
- completerea unei Cererii de reabilitare judecătorească
Cererea de reabilitare judecătorească se formulează de către condamnat, iar după moartea acestuia, de sot sau de rudele apropiate. Sotul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
- Inregistrarea / expedierea cererii la instanta de executare.
Aceasta instanta reprezinta fie instanta care a judecat în primă instantă cauza în care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanta corespunzătoare în a cărei circumscriptie domiciliază condamnatul sau în care a avut ultimul domiciliu, dacă la data introducerii cererii domiciliază în străinătate )
- petentul nu a săvârşit o altă infractiune în intervalul de timp prevăzut mai sus
- achitarea integrala a cheltuielile de judecată şi îndeplinirea obligatiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renuntat la despăgubiri.
Efectele produse de reabilitarea judecatoreasca
Reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca fac să înceteze decăderile şi interdictille, precum şi incapacitătile care rezultă din condamnare.
Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare în functia din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut.
Reabilitarea de drept cat si reabilitarea judecatoreasca nu au efecte asupra măsurilor de sigurantă.
Persoanele fizice si persoanele juridice, înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii, se scot din evidentă daca a intervenit reabilitarea judecătorească sau reabilitarea de drept.
Procedura pentru reabilitarea judecatoreasca
După fixarea termenului de solutionare a cererii de reabilitare se dispune citarea persoanei care a solicitat reabilitarea $i a persoanelor a căror ascultare instanta o consideră necesară, se iau măsuri pentru aducerea dosarului în care s-a pronuntat condamnarea şi se solicită copia fi$ei cazierului judiciar al condamnatului.
La termenul fixat, în şedintă nepublică, instanţa ascultă persoanele citate prezente, concluziile procurorului şi ale petiţionarului şi verifică dacă sunt îndeplinite conditiile cerute de lege pentru admiterea reabilitării.
Dacă înainte de soluţionarea cererii de reabilitare faţă de condamnat a fost pusă în mişcare actiunea penală pentru altă infractiune, examinarea cererii se suspendă până la solutionarea definitivă a acelei cauze.
Când condamnatul sau persoana care a făcut cererea de reabilitare dovedeste că nu i-a fost cu putintă să achite despăgubirile civile $i cheltuielile judiciare, instanta, apreciind împrejurările, poate dispune reabilitarea sau poate să acorde un termen pentru achitarea în întregime sau în parte a sumei datorate. Termenul nu poate depăşi 6 luni. În caz de obligatie solidară, instanta fixează suma ce trebuie achitată, în vederea reabilitării, de condamnat sau de urmaşii săi. Drepturile acordate părţii civile prin hotărârea de condamnare nu se modifică prin hotărârea dată asupra reabilitării.
Sentinta prin care instanta rezolvă cererea de reabilitare este supusă contestaţiei în termen de 10 zile de la comunicare, care se solutionează de instanta ierarhic superioară. Judecarea contestaţiei la hotărârea primei instante se face în şedintă nepublică, cu citarea petentului. Participarea procurorului este obligatorie. Decizia instantei prin care se solutionează contestatia este definitivă.
Reabilitarea judecătorească va fi anulată când, după acordarea ei, s-a descoperit că cel reabilitat mai săvârşise o infractiune care, dacă ar fi fost cunoscută, ar fi condus la respingerea cererii de reabilitare″, se arată pe velicu.eu.