Un alt dezastru a lovit Grecia. Cutremurul a zguduit clădirile din temelii. Câte persoane au rămas blocate sub ruine

Un alt dezastru a lovit Grecia. Cutremurul a zguduit clădirile din temelii. Câte persoane au rămas blocate sub ruine Sursa: Arhiva EVZ

Un alt cutremur a zguduit sudul Greciei, luni, potrivit Institutului Geodinamic de la Atena. Seismul care a înregistrat o magnitudine 6 pe scara Richter, pe insula Creta, a determinat locuitorii din teritoriu să-și părăsească locuințele, relatează Reuters.

Seismul raportat în Grecia a înregistrat magnitudinea 6, 5 pe scara Richter, potrivit datelor furnizate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Seismul produs pe insula Creta a avut epicentrul la o distanţă de 23 de kilometri nord-vest de Arvi, la o adâncime de 10 kilometri, a precizat institutul din Atena.

Institutul american de geofizică (USGS) a indicat magnitudinea 6 pentru cutremurul în cauză, în timp ce prima estimare a Institutului Geodinamic arată o magnitudine 5,8 pe scara Richter.

La rândul său, Institutul Euro-Mediteranean a estimat seismul la magnitudinea 6,2 Richter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cutremur pe insula Creta. Oamenii au rămas blocați sub ruine

Potrivit anunțurilor autorităților, momentan nu au fost raportate victime umane ale seismului, însă două persoane au rămas blocat în incinta unei clădiri avariate.

Sursa citată notează că primarul localităţii Arkalohori a declarat că două lăcaşuri de cult şi alte structuri din zonă au fost deteriorate, iar două persoane au rămas blocate în clădiri - una într-o biserică (după ce cupola acesteia, la nivelul căreia se efectuau lucrări de întreținere, s-a prăbușit), iar alta într-o locuință.

Un alt seism puternic în Grecia

Un alt seism puternic s-a produs în luna martie, în centrul Greciei. Cutremurul a avut o magnitudine de 5.8 și s-a produs la o adâncime de 10km, în apropierea următoarelor oraşe: 126km SV de Thessaloniki, 173km N de Patra, 246km SE de Tirana, 247km S de Skopje, 253km NV de Piraeus, 255km NV de Athens, 285km S de Prizren.

Institutul de Geodinamică din Atena a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la 16 km sud de oraşul Elassona din centrul Greciei şi s-a produs la o adâncime de 8,5 km.

Un cutremur puternic a lovit aceeaşi zonă cu o săptămână înainte, avariind grav sute de clădiri şi forţând locuitorii să-şi părăsească casele şi să se adăpostească temporar în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Cutremurul s-a produs la ora 10:16:08 UTC și a avut magnitudinea 6.3 pe scara Richter. Seismul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropiere de localitatea Larissa, la aproximativ 22 km Nord Vest, în zona centrală a Greciei. Unda de șoc a fost resimțită și în capitala statului grec, la Atena.

Distanțele față de alte orașe sunt următoarele: 128 km SV de Thessaloniki, 165 km N de Patra, 240 km NV de Piraeus și 241km NV de Athens. De asemenea, seismul a fost resimțit și în țările învecinate, Macedonia, Albania și Kosovo.

Cutremurul a fost urmat de o replică de 4,6 pe scara Richter. Nu au fost raportate pagube majore sau victime omenești.

În ultima perioadă Grecia a fost lovită de un val de cutremure în urma cărora populația s-a panicat, multe persoane petrecând nopțile sub cerul liber.