Cazul lui Robert Roșu continuă să șocheze specialiștii. Dana Gârbovan: „Procurorii nu pot ancheta judecătorii pe soluții". VIDEO

Cazul lui Robert Roșu continuă să șocheze specialiștii. Dana Gârbovan: „Procurorii nu pot ancheta judecătorii pe soluții". VIDEO

Condamnarea avocatului Robert Roșu a inflamat România, după ce barourile de avocați din toată țara au organizat proteste, dar în egală măsură a atras atenția Europei. Invitată în podcastul EVZ Play găzduit de Robert Turcescu, judecătoarea Dana Gârbovan a explicat de ce dosarul are nevoie de ample discuții pe statutul avocatului.

Dana Gârbovan, președinte al UNJR (Uniunea Națională a Judecătorilor din România) și șefa Curții de Apel Cluj, a comentat motivele pentru care acest caz a stârnit atâtea controverse și de ce constituie o premieră în justiția din România.

E tot o reminiscență a perioadei comuniste"

„Nu ai cum să ignori acest caz, sunt niște chestiuni de principiu. Când o decizie naște proteste fără precedent, sigur că îți denotă o problemă a hotărârii de acceptare a profesiei de avocat.

dana garbovan

Dana Gârbovan, președinte UNJR

Speța a născut multe discuții și în rândul judecătorilor. Au fost audiați judecătorii cu privire la soluțiile pe care le-au pronunțat, după mulți ani. Astfel de practici reprezintă presiuni. Nu este permis procurorilor să ancheteze judecătorii pe soluții. Dacă ai suspiciuni legate de un abuz al judecătorului pe definiția de abuz, de corupție, de trafic de influență, vii și anchetezi faptele exterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu modul în care ai dat hotărârea. Procurorii DNA au avut mii de dosare ținute deschise și multe dintre ele au privit hotărârea dată de judecător. Am văzut cu ochii mei ordonanțe. E tot o reminiscență a perioadei comuniste, procurorii verificau legalitatea tuturor actelor. Aceste lucruri trebuie spuse", a precizat judecătoarea.

DNA trebuie să-i plătească lui Robert Roșu daune morale de 5.000 de euro

În decembrie 2020, Robert Roşu, de la casa de avocatură „Țucă și Zbârcea”, avocatul prinţului Paul al României, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acelaşi dosar, prințul Paul a primit 3 ani şi 4 luni de închisoare.

Avocatul Robert Roșu

În luna februarie 2020, avocatul Robert Roșu a acționat statul român și DNA în instanță, la Tribunalul București, pentru divulgarea fără drept a unor interceptări și informații din dosarul penal care îl viza, precum și pentru încătușarea excesivă. Direcția Națională Anticorupție trebuie să-i plătească lui Robert Roșu daune morale de 5.000 de euro (25.000 de lei) pentru scurgerile de informații nepublice din faza de urmărire penală din dosarul Ferma Băneasa, care au afectat imaginea avocatului.

Ediția completă a interviului poate fi vizionată aici: