O nouă veste alarmantă pentru români. Prețul gazelor naturale se dublează

O nouă veste alarmantă pentru români. Prețul gazelor naturale se dublează Sursa foto: EVZ

O nouă veste proastă pentru români.  Se așteaptă ca prețul gazelor naturale să crească în continuare. Analiștii consideră că în cazul unei ierni deosebit de reci, se poate ajunge la o altă dublare a prețului.

Prețul gazelor naturale s-au dublat în acest an și se așteaptă să crească în continuare. Astfel, din păcate, vor rezulta facturi mai mari la încălzirea pe timp de iarnă pentru unii consumatori și costuri mai mari pentru serviciile electrice.

Saltul prețurilor va avea impact asupra consumatorilor, la utilități și companii în procesele de producție. Gazul natural este abundent și era ieftin de ani de zile, așa că această creștere a prețurilor în acest an este intensă. De asemenea, a ridicat acțiunile companiilor specializate în producția de gaze naturale, pe plan mondial.

Pe piața futures, contractul de gaze naturale pentru luna octombrie a crescut peste 5 dolari pe milion de unități termice britanice, sau mmBtus, pentru prima dată din februarie 2014. Pe lângă cererea de energie electrică și încălzire, gazul natural este un stoc important utilizat în prelucrarea substanțelor chimice, îngrășămintelor, hârtiei și sticlei, printre alte produse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețurile gazelor naturale au fost surprinse de propria lor furtună perfectă, de aprovizionare mai mică și cererea în creștere. Inclusiv în Statele Unite ale Amercii se consată o creștere a preuțului gazelor naturale, scrie playtech.ro.

Creșterea prețului vine din partea Romgaz către Elcen

În acest context Rusia a decis micșorarea transportului de gaze naturale către Europa. România resmite din plin diminuarea stocurilor, și ca efect majorarea prețurilor.

Cel mai important jucător de pe piață, Romgaz, a decis majorarea procentuală la prețul gazelor naturale. Cel mai afectat în acest proces este Elcen, furnizorul de agent termic din Capitală.

Se vorbește de o creștere de cel puțin 60% a prețului de furnizare a gazelor naturale către Elcen, spune o analiză Economica.net. Asta ar face ca bucureștenii să resimtă asta în facturile ce vor veni la iarnă.

Deși va fi subvenționat cu 20%, teoretic, totuși costurile vor fi dublate în această iarnă. Surse din interior vorbesc de un preț stabilit de Romgaz de 151 lei/Mwh către Elcen.

Valoarea stabilită este dublă față de aceeași perioadă a anului trecut,. Preconizările spun că în 2022 prețul va ajunge la 230 de lei/MWh. În acest context, se pune întrebarea dacă Primăria Capitalei va mai putea subvenționa costul Gcaloriei. Aceasta va ajunge, conform unor calcule, la cel puțin 600 de lei.

Cu subvenția acordată de PMB bucureștenii plăteau până acum doar 163 de lei/Gca. Rămâne să vedem care vor fi calculele și dacă bugetul PMB va putea suporta diferențele pentru iarna lui 2021 – 2022.