Dezvăluiri șocante. Cum fentează miliardarii STATUL fără să plătească impozit pe venit

Dezvăluiri șocante. Cum fentează miliardarii STATUL fără să plătească impozit pe venitSursa: Pixabay

ProPublica a dezvăluit recent că cei mai mari 25 de miliardari au plătit 13,6 miliarde de dolari în impozite din 2014 până în 2018, deşi averea lor a crescut cu peste 400 de miliarde de dolari în aceeași perioadă de timp, o rată de impozitare de doar 3,4%.

În timp ce președintele Biden continuă să facă presiuni pentru noi creșteri de taxe ambițioase asupra americanilor bogați și pentru o mai mare aplicare a serviciilor de venituri interne, întrebarea „ce ne datorează miliardarii celorlalți dintre noi?” nu a fost niciodată mai importantă ca acum.

Ancheta  în care implică şi FBI s-a demarat după apariția unor informații potrivit cărora Jeff Bezos și Elon Musk ar fi plătit zero impozit pe venit. ProPublica a publicat pe site documente care au intrat în posesia lor cu declarațiile fiscale ale unora dintre cei mai bogați oameni din lume, inclusiv Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett sau George Soros.

Publicația susține că fondatorul Amazon Jeff Bezos nu a plătit taxe în 2007 și 2011, în timp ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, nu a plătit nimic în 2018. Iar o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a catalogat scurgerea de informații „ilegală”.

Warren Buffett, care este probabil cel mai bine cunoscut pentru donaţiile sale de  4,1 miliarde de dolari către diverse fonduri caritabile , a plătit cea mai mică taxă pe venit în timp ce averea sa a crescut cu peste 24 de miliarde de dolari la mijlocul anilor 2010, el a reușit să plătească doar 0,1% din acele impozite federale pe venit.

În 2006, când Buffett și alți miliardari au anunțat că vor da cel puțin 50% (și, în unele cazuri, până la 99%) din averea lor pentru caritate

Dar cel mai caritabil lucru pe care îl pot face miliardarii precum Buffett și Bezos pentru a avansa America ar fi să plătească mai mult pentru impozitele federale. În loc să îi facă dispăruţi prin acele donații caritabile fentând codul fiscal american.

Buffett susține că el crede că banii săi vor fi mai utili societății dacă sunt plătiți filantropic decât dacă sunt folosiți pentru a reduce ușor o datorie din ce în ce mai mare din SUA prin plata impozitelor.

Reprezentanții aleși ar trebui să poată decidă cum să folosească miliardarii banii pentru binele public, mai degrabă decât să se bazeze pe miliardarii care duc banii în organizații caritabile în moduri care sunt adesea în interesul lor personal.

Anul trecut, Bill Gates, un alt miliardar bine cunoscut în acest moment pentru donațiile sale filantropice, a anunțat că va dona 300 de milioane de dolari pentru ajutorarea COVID-19. Este un număr semnificativ, dar este o mutare dintr-un  buzunar în altul pentru una dintre cele mai bogate persoane din lume. Potrivit averii sale estimate, donaţia este mică de doar 0,3% din valoarea sa netă totală, iar Gates a câștigat înapoi acele 300 de milioane de dolari în doar două săptămâni.

Cât de bine ar fi fost SUA și lumea dacă banii ar fi fost luați de la Gates sub formă de plăți de impozite?

În timp ce organizația caritabilă a lui Gates și-a schimbat poziția în privința revocării drepturilor de brevet pentru acordarea ajutorului COVID, episodul arată că atunci când miliardarii donează bani în scopuri caritabile, se face adesea pentru a-și construi credibilitatea.

Între timp, bogații continuă să-și adune averea în detrimentul țării, atât de multă bogăție încât își pot finanța propriile călătorii extraterestre.

Soluția la această problemă este simplă, scrie businessinsider: impozitați pe cei bogați. Dacă miliardarii doresc să salveze lumea, ei pot începe să prin a respecta codul fiscal american, care să îi facă pe ei și colegii lor să își plătească partea echitabilă. Este timpul să nu mai lăsăm bogații țării să facă donații și să începem să le cerem să plătească mai mult în impozite. IRS este cea mai bună organizație de caritate a țării, așa că hai să-i facem pe miliardari să înceapă să-l finanțeze, mai scrie sursa menţionată.