Un fruct de sezon ne poate scăpa de medic. E bogat în antioxidanți și ne ajută să luptăm împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului

Un fruct de sezon ne poate scăpa de medic. E bogat în antioxidanți și ne ajută să luptăm împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului

Fructele și legumele de sezon sunt un adevărat izvor de sănătate. Vedeta sfîrșitului de vară sunt prunele, care pot ajuta organismul să combată boli grave.

Crude sau uscate, prunele pot reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului "rău" din sânge, susține un studiu clinic publicat de Journal of Ayub Medical College.

Consumul de prune previne apariția bolior cardiovasculare și a diabetului

 

Se știe că tensiunea și colesterolul sunt doi factori de mare risc în bolile cardiovasculare. Prunele ajută organismul să lupte și împotriva inflamațiilor și diabetului Prunele sunt foarte bogate și în antioxidanți. Un studiu publicat de revista Food & Function a arătat că polifenolii din prunele uscate sunt un antiinflamator puternic. Ele ajută la combaterea radicalilor liberi, reducând stresul oxidativ și riscul de a dezvolta boli cronice.

Ajută la prevenirea obezității

Într-un articol publicat de Critical Reviews in Food Science and Nutrition, se spune că prunele uscate provoacă un sentiment de sațietate, care reduce cantitatea de alimente consumate în timpul zilei și ajută la prevenirea obezității, a diabetuluiși a bolilor asociate cu aceste boli, scrie noi.md.

Conțin doze mari de vitamina C și A, dar și isatină și  sorbitol

Prunele sunt bogate în vitamina C Prunele sunt o sursă bogată de vitamina C, fiecare fruct conține aproximativ 7% din aportul zilnic recomandat. Mai mult, pentru că sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și pot preveni degenerarea maculară. Sunt benefice, de asemenea, pentru reglarea tulburărilor gastrointestinale Fibrele, isatina sau sorbitol, o serie de compuși benefici din prune, ajută la reglarea sistemului digestiv și implicit la ameliorarea afecțiunilor tractului intestinal. Tratează afecțiuni ale oaselor Prunele conțin 8% din doza zilnică recomandată de vitamina A, iar asta ajută la refacerea și creșterea oaselor. Un consum regulat de prune le oferă celor care au suferit un traumatism sursa de energie de care au nevoie pentru a se reface mai repede,

Prunul este un arbore fructifer din familia rozaceelor. Fructele sale cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui, își găsesc multiple întrebuințări în industria alimentară, pentru conserve sau gemuri, fiind consumate și în stare proaspătă. Dar cea mai cunoscută utilizare este pentru fabricarea rachiului (țuicii), uneori fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemnul acestuia.