Scenariu negru pentru România: 10.000 de cazuri COVID-19, zilnic. Raed Arafat indică „arma” pe care nu o folosim: „Nu e târziu!”

Scenariu negru pentru România: 10.000 de cazuri COVID-19, zilnic. Raed Arafat indică „arma” pe care nu o folosim: „Nu e târziu!” sursă: arhivă EvZ

România ar putea să depășească pragul de 10.000 de infectări pe zi în valul patru al pandemiei de coronavirus. Deși dețin „arma” pentru a lupta împotriva răspândirii COVID-19, românii nu o folosesc. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a lansat, însă, vineri seară, un apel către cetățeni, susținând că „nu e târziu” pentru a lua măsuri în acest sens.

Valul patru de coronavirus: Se preconizează peste 10.000 de cazuri de infectare zilnice

„Eu pot spune că este posibil (n.r. depășirea a 10.000 de cazuri zilnic), o să vedem. Avem de aceasta dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală.

Putem să spunem că există oameni care chiar dacă se vor îmbolnăvi, nu vor veni la spital și nu vom avea același impact pe sectorul sanitar pe durată lungă. Față de valul trecut, avem arma (n.r. vaccinul), pe care nu o folosim”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, într-o emisiune televizată de la Digi24.

Raed Arafat: „Nu e târziu!” Românii pot folosi „arma” împotriva COVID-19

Șeful DSU a lansat un apel către români, îndemnându-i să se vaccineze. „Nu e târziu!”, a transmis Raed Arafat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Asta vreau să înțeleagă toți care ne ascultă. Nu e târziu! Faci vaccinul cu Johnson&Johnson, în 10 zile ești imunizat. Faci cu Pfizer sau cu Moderna, în 20 și ceva de zile, 30 de zile ești imunizat.

Deci în ambele situații devii imunizat și scapi de posibilitatea de a ajunge la Terapie Intensivă, sau chiar internat în spital. Asta vreau să se înțeleagă. Față de valul trecut al pandemiei, avem armă. Dar nu o folosim, asta e singura problemă”, s-a exprimat șeful DSU.

Raed Arafat a mai precizat că Danemarca a renunțat la majoritatea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus datorită faptului că 80% din populație s-a imunizat împotriva COVID-19. „E o țară care a decis. „Nu mai am restricții. Am 80% vaccinați, șansa să ajungă la spital la ATI e mică, ridic restricțiile!”.

Danemarca va ridica restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, din data de 10 septembrie. COVID-19 nu mai reprezintă o „amenințare pentru societate” datorită nivelului ridicat al populației imunizate împotriva virusului. Cu toate acestea, ministrul Sănătății a precizat că „nu am ieșit din pandemie”, iar, dacă va fi cazul, autoritățile „nu vor ezita să acționeze rapid” împotriva unei noi răspândiri a SARS-COV-2.

România are, la momentul actual, un procent de 31% din populație vaccinată împotriva coronavirusului, pe lângă cetățenii care au trecut prin boală, potrivit declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat.