Apel fără precedent al liderilor bisericilor creștine pentru salvarea planetei. "Acesta este un moment critic"
- Stere Gaci
- 8 septembrie 2021, 11:27
Pentru prima dată,Biserica Ortodoxă, cea Romano-Catolică și cea Anglicană lansează un apel comun pentru salvarea planetei, eradicarea sărăciei și intensificarea cooperării globale în rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă umanitatea.
Apelul este semnat de Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc și arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby și îi îndeamnă pe tpe oameni să se roage pentru ca liderii mondiali să găsească soluții pentru salvarea planetei la Conferința ONU cu privire la schimbările climatice (COP26) care se va desfășura în Marea Britanie, la Glasgow, în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie 2021.
„Oricare ar fi credința sau viziunea noastră lumii, să auzim strigătul pământului”
Declarația comună a celor trei conducători religioși creștini conține un avertisment clar: „Astăzi plătim prețul ... Mâine ar putea fi mai rău”. Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc și Arhiepiscopul de Canterbury Welby susțin că „pierderea biodiversității, degradarea mediului și schimbările climatice sunt consecințele inevitabile ale acțiunilor noastre, deoarece am consumat cu nerăbdare mai multe resurse ale Pământului decât planeta, dar ne confruntăm și cu o nedreptate profundă: oamenii care suportă cele mai catastrofale consecințe ale acestor abuzuri sunt cei mai săraci de pe planetă și au fost cei mai puțin responsabili în a le provoca. "
Viitorul copiilor noștri și viitorul casei noastre comune depind de acest lucru
Cei trei lideri creștini îndeamnă oamenii să „se roage pentru liderii mondiali, având în vedere COP26” și pentru fiecare individ, solicitând eforturi semnificative pentru binele planetei. Apelul comun pare să fie un ecou al Enciclicii „Laudato Sì” lansate de Papa Francisc în 2015, la doar doi ani de la începutul pontificatului său. „Îi chemăm pe toți, oricare ar fi crezul sau viziunea asupra lumii, să se străduiască să audă strigătul pământului și pe cel al săracilor, examinându-și comportamentul și făcând sacrificii semnificative pentru binele Pământului pe care ni l-a dat Dumnezeu”. Declarația comună lansează un avertisment clar: "Acesta este un moment critic. Viitorul copiilor noștri și viitorul casei noastre comune depind de acest lucru", notează RAI News.
Conferința ONU asupra schimbărilor climatice (COP26), programată la Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie 2021, are rolul de a accelera acțiunea la nivel mondial pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris și ale Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice.