Ce se ascunde în spatele alergiei alimentare. Mare atenție, ar putea fi altceva. 35% dintre oameni se diagnostichează greșit
- Antonia Hendrik
- 24 august 2021, 00:38
Alergiile alimentare par să crească în ultimul timp, iar concepțiile greșite abundă, împiedicând adesea diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a unei afecțiuni de acest gen, avertizează experții.
Conform unor cercetări recente, până la 35% dintre oameni se diagnostichează greșit pe ei înșiși (sau pe copiii lor) cu intoleranță alimentară sau alergie, apoi încearcă să o gestioneze singuri, mai degrabă decât să solicite sfatul medical.
Cele cinci dintre cele mai populare concepții greșite care persistă:
1. Am simptome după mâncare, deci trebuie să fie o alergie?
Nu neapărat. Reacțiile adverse la alimente pot apărea dintr-o varietate de motive și toate se încadrează în termenul „hipersensibilitate alimentară ”. Aceasta include reacții care implică sistemul imunitar, denumită alergie alimentară, dar și un alt aspect neglijat: „intoleranța alimentară”.
Reacțiile alergice afectează până la 10% din populația Regatului Unit. Acestea provoacă simptome care variază de la mâncărimi uşoare la ochi, până la severe, cum ar fi anafilaxia - o reacție alergică gravă, rapidă, care poate provoca umflături severe ale gâtului sau limbii, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută și, în cele din urmă, moarte. Aceste simptome apar de obicei rapid după consumul alimentelor în cauză și, atunci când sunt severe, necesită asistență medicală imediată.
Alte reacții care implică sistemul imunitar -numită alergie- şi poate provoca simptome care au un debut imediat sau mai lent, cum ar fi pielea roșie, mâncărime, arsuri la stomac.
2. Pot să intru online și să fac un test de alergie?
Este posibil ca o deplasare la farmacist sau o căutare online pentru un diagnostic să vă ofere o factură și o listă lungă de alimente care aparent vă cauzează simptomele. Multe dintre testele oferite nu sunt bazate pe dovezi pentru alergie alimentară sau intoleranță alimentară.
Singurele teste alergice bazate pe dovezi disponibile în prezent sunt pentru alergia IgE (reacție imediată). Acestea sunt teste de piele și teste specifice de sânge IgE.
Cu toate acestea, chiar dacă se oferă testarea IgE, rezultatele necesită o interpretare atentă, deoarece un test pozitiv nu înseamnă neapărat alergie. Diagnosticul începe cu un istoric amănunțit, care trebuie efectuat de un expert medical cu experiență în alergie. Deci, dacă sunteți îngrijorat de simptomele dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră.
3. Trebuie să evit o mulțime de alimente pentru a ajuta la controlul eczemei mele?
Acest lucru este puțin probabil. Alimentele nu provoacă eczeme și există numeroase factori declanșatori de mediu implicați în apariții, ceea ce face dificilă constatarea dacă tăierea anumitor alimente ajută efectiv.
Nu trebuie să căutați departe pentru a găsi cărți și site-uri web care sugerează o varietate de alimente implicate, dar pentru majoritatea oamenilor, tratamentul medical adecvat este cheia pentru controlul afecțiunii.
Acestea fiind spuse, este posibil ca unele persoane cu eczemă atopică să fie nevoite să evite anumite alimente din cauza debutului rapid și a alergiilor alimentare IgE potențial severe. În plus, excluderea anumitor alimente poate fi benefică pentru unii și poate implica alergie alimentară non-IgE.
4. Există avertismente pentru a proteja consumatorii?
Etichetarea alimentelor pentru alergeni s-a îmbunătățit în ultimii ani odată cu implementarea legislației UE din 2014, care continuă să fie relevantă în Marea Britanie, pe măsură ce Scoția și celelalte națiuni o actualizează și o îmbunătățesc în această eră post-Brexit.
Cu toate acestea, are limitări. De fapt, „etichetarea preventivă a alergenilor” (avertismente de urmărire) nu este reglementată în mod specific de legislație dincolo de cerința ca informațiile voluntare să nu inducă în eroare consumatorul, să fie ambigue sau confuze. Formularea avertismentelor nu este standardizată și crucială, nu oferă o indicație a nivelului de risc.
5. Alergie alimentară: trebuie doar să evitați alimentele declanșatoare
Mulți oameni care urmează diete restricționate nu ar fi de acord. Nu numai că există un risc nutrițional potențial, excluderea anumitor alimente necesită o planificare atentă și o vigilență constantă. În special pentru cei cu alergie la IgE cu debut rapid, în cazul în care expunerea accidentală la alimentele declanșatoare poate provoca simptome severe, acest lucru poate duce la anxietate considerabilă.
De fapt, există dovezi că existența unei alergii alimentare potențial severe are un efect dăunător asupra calității vieții din punct de vedere al sănătății. Așadar, o consiliere adecvată și o gestionare adecvată este o necesitate, relatează sciencealert.