Evacuarea din Afganistan implică un pericol imens. Vladimir Putin e primul care l-a semnalat

Evacuarea din Afganistan implică un pericol imens. Vladimir Putin e primul care l-a semnalat

Duminică, în timpul unei reuniuni cu responsabilii partidului Rusia Unită, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că există temeri serioase despre evacuarea refugiaţilor din Afganistan, printre care se pot infiltra şi mulţi terorişti.

Liderul de la Moscova a tras semnalul de alarmă şi a îndemnat marile puteri să reducă numărul refugiaţilor afgani care părăsesc Afganistanul. Putin a ajuns la această concluzie din cauza faptului că printre cei menţionaţi s-ar putea ascunde mulţi „combatanţi deghizaţi”.

Temerile preşedintelui rus ţin cont de faptul că în urma retragerii trupelor SUA şi ale aliaţilor, talibanii au preluat controlul în Afganistan, inclusiv în capitala Kabul.

„Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă cine ar putea fi printre aceşti refugiaţi? Cum se poate şti? Sute, chiar sute de mii sau poate milioane”, a declarat Vladimir Putin.

Atenţie la combatanţii deghizaţi în refugiaţi

Observaţiile acestuia au venit în contextul în care mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au frontieră comună cu Afganistan şi Rusia. Astfel, Putin crede că mai mulţi „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” ar putea ajunge pe teritoriul rus.

talibani

„Rusia nu vrea aceste aceste elemente provenind din Afganistan sau din alte ţări", a insistat liderul rus. Totodată, Vladimir Putin a reamintit că Rusia a luptat mai mulţi ani în Caucaz împotriva unei gherile jihadiste.

În acest context, despre Afganistan se va discuta luni în cadrul summitului online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia şi care reuneşte mai multe foste republici sovietice.

Vladimir Putin a spus-o şi vineri

Amintim că Putin a subliniat vineri că „este important să fie împiedicată infiltrarea de terorişti pe teritoriile ţărilor vecine, inclusiv a celor care se dau drept refugiaţi”.

Tot vineri, liderul de la Kremlin a mai declarat că alte state nu ar trebui să impună Afganistanului propriile lor valori. Mai mult, el s-a referit şi talibanii care au preluat controlul în majoritatea ţării.

Putin consideră că revenirea talibanilor reprezintă o realitate de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se ajunge la o „prăbuşire” a statului afgan, conform Agerpres.