Disperare maximă. Șapte persoane şi-au pierdut viaţa în haosul de la aeroportul din Kabul

Disperare maximă. Șapte persoane şi-au pierdut viaţa în haosul de la aeroportul din Kabul Sursa: Arhiva EVZ

Ministerul britanic al Apărării a anunțat duminică că șapte persoane şi-au pierdut viaţa în haosul care înconjoară aeroportul din Kabul, în condiţiile în care zeci de mii de persoane încearcă cu disperare să fugă din ţară după preluarea puterii de către talibani.

„Condiţiile din teren rămân extrem de solicitante, dar facem tot posibilul pentru a gestiona situaţia cât mai sigur cu putinţă", a precizat ministerul într-un comunicat dat publicităţii duminică.

„Gândurile noastre sincere se îndreaptă către familiile celor şapte civili afgani care din nefericire au murit în mulţimile din Kabul", a mai menţionat Ministerul britanic al Apărării.

Evacuări simultane de pe aeroport

Aceste noi decese arată disperarea multor afgani care fie au lucrat cu trupele internaţionale în ultimele două decenii, fie activează în domenii ca apărarea drepturilor omului şi care încearcă să ajungă la aeroport, precizează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un raport întocmit de ONU avertiza că talibanii efectuează razii ţintite pentru a descoperi colaboratori ai guvernului înlăturat de la putere, în pofida asigurărilor că grupul radical islamist nu va recurge la represalii.

Trupele din mai multe ţări, printre care SUA, Germania, Regatul Unit şi Turcia, efectuează evacuări simultane de pe aeroport.

Mii de oameni au fost evacuați din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul țării.

Forţele SUA au informat sâmbătă că au evacuat 17.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul în ultima săptămână, în timp ce armata germană a scos din Afganistan 2.130 de persoane.

Talibani înarmați s-au postat la intrările în aeroportul din Kabul

La doar o săptămână după ce luptătorii islamiști talibanii au preluat puterea în capitala Afganistanului, Kabul, statele occidentale se străduiesc să crească ritmul evacuării cetățenilor proprii. Aceasta se face pe fondul haosului care domnește în țară și a informațiilor despre violența luptătorilor islamiști. Chiar dacă talibanii spun că vor demonstra reținere și va permite evacuarea de pe aeroportul din Kabul, apar din ce în ce mai multe informații despre situații violente.

Un cetățean german a fost împușcat, vineri, în timp ce se îndrepta sper aeroportul din Kabul, spre a fi evacuat. El a scăpat doar cu o rană și a fost preluat de oficialii din țara sa.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise în şi în jurul aeroportului începând de duminica trecută, au declarat oficiali ai NATO şi ai talibanilor. În același timp, patrule de talibani înarmați s-au postat la intrările în aeroport și le cer persoanelor care nu dețin documente de călătorie să se întoarcă la casele lor.