Varianta complotului care a dus la atacul de la Washington nu stă în picioare. FBI a cercetat, dar nu a găsit probe solide

Varianta complotului care a dus la atacul de la Washington nu stă în picioare. FBI a cercetat, dar nu a găsit probe solide

Nu există dovezi care să susțină varianta unui complot care a dus la atacul de la Capitoliu, cu scopul de a-l readuce la putere pe Donald Trump.

Reprezentanții FBI au găsit puține dovezi care să ateste faptul că atacul din ziua de 6 ianuarie, de la Capitoliul din Washington a fost rezultatul unui complot organizat pentru a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale, potrivit a patru actuali și foști oficiali din cadrul forțelor de ordine.

FBI nu are dovezi care să susțină varianta complotului

Deși oficialii federali au arestat peste 570 de presupuși participanți, FBI consideră, în acest moment, că violențele nu au fost coordonate în mod centralizat de grupuri de extremă dreapta sau de susținători proeminenți ai președintelui de atunci Donald Trump, potrivit surselor, care au fost fie direct implicate, fie informate în mod regulat cu privire la investigațiile de amploare, conform Reuters.

„Nouăzeci până la nouăzeci și cinci la sută dintre acestea sunt cazuri izolate", a declarat un fost înalt oficial de rang înalt din cadrul forțelor de ordine care are cunoștință de această anchetă. „Apoi aveți cinci la sută, poate, din aceste grupuri de miliție care erau mai strâns organizate. Dar nu a existat niciun plan măreț cu Roger Stone și Alex Jones și toți acești oameni pentru a lua cu asalt Capitoliul și a lua ostatici”, conform sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorii de la FBI au constatat că celule de protestatari, inclusiv adepți ai grupărilor de extremă dreapta Oath Keepers și Proud Boys, au avut ca scop să pătrundă în Capitoliu. Dar nu au găsit nicio dovadă că grupurile aveau planuri serioase cu privire la ce să facă dacă ar fi reușit să intre înăuntru, au declarat sursele agenției Reuters.

Câte persoane au fost acuzate de procurori

Procurorii au formulat acuzații de conspirație împotriva a 40 dintre acești inculpați, susținând că aceștia s-au implicat într-un anumit grad de planificare înainte de atac.

Aceștia au susținut că un lider Proud Boy a recrutat membri și i-a îndemnat să își facă provizii de veste antiglonț și alte echipamente de tip militar în săptămânile dinaintea atacului, iar pe 6 ianuarie a trimis membrii cu un plan de a se împărți în grupuri și de a face mai multe intrări în Capitoliu.

Dar până acum procurorii s-au ferit de acuzații mai grave, cu încărcătură politică, despre care sursele au spus că au fost discutate inițial de procurori, cum ar fi conspirație sau șantaj.