Cod roșu Washington. Un nou 6 ianuarie? Cine intenționează să atace Capitoliul

Cod roșu Washington. Un nou 6 ianuarie? Cine intenționează să atace Capitoliul

Sediul Congresului american invadat pe 6 ianuarie de susţinătorii fostului preşedinte Donald Trump, este din nou în pericol. Poliţia Capitoliului, a declarat miercuri că are informaţii despre o „posibilă intenţie a unei miliţii” de a ataca joi această instituţie, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Cod roșu Washington. „Luăm informaţiile în serios'', susţine poliţia Congresului într-un comunicat, adăugând că lucrează împreună cu celelalte agenţii ale SUA „pentru a împiedica orice ameninţare la adresa Capitoliului''.

„Ţinând cont de natura sensibilă a acestor informaţii, în acest stadiu nu putem oferi mai multe detalii'', se mai menţionează în textul difuzat.

„Adevărata zi a investiturii”

Acest anunţ vine în contextul în care membri ai mişcării conspiraţioniste QAnon pretind că joi, 4 martie, este data când Donald Trump va fi învestit pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA. Până în anul 1933, preşedinţii americani erau învestiţi pe 4 martie. Nu pe 20 ianuarie cum se procedează în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marţi seară, Poliţia Capitoliului anunţase că a fost atenţionată cu privire la „informaţii preocupante pentru 4 martie”. Luni responsabilul serviciilor însărcinate cu protocolul şi securitatea Congresului, Timothy Blodgett, le-a trimis parlamentarilor un mesaj prin care îi informează că lucrează în strânsă cooperare cu poliţia în privinţa informaţiilor '„legate de 4 martie şi de posibilele manifestaţii din jurul a ceea ce unii numesc „adevărata zi a învestiturii”, scrie Agerpres.

Cod roșu Washington. Un nou 6 ianuarie?

Poliţia Capitoliului a consolidat deja protecţia acestei clădiri în urma incidentelor din 6 ianuarie.

În atacul din 6 ianuarie, Departamentul Justiţiei din SUA a inculpat peste 300 de persoane.  Capetele de acuzare merg de la conspiraţie pentru atacarea poliţiei până la obstrucţionarea activităţii Congresului. Asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie s-a soldat cu cinci morţi.

Cel puţin 18 persoane asociate cu mişcarea de extremă dreapta Proud Boys au fost inculpate. Alături de alți nouă indivizi care au legături cu miliţia antiguvernamentală cunoscută sub numele de Oath Keepers. Aceștia sunt acuzaţi că au conspirat încă din noiembrie pentru a lua cu asalt Capitoliul şi a-l împiedica pe Biden să devină preşedinte.

Simpatizanţii fostului preşedinte Trump au făcut în repetate rânduri afirmaţii nefondate că atacatorii erau de fapt falşi susţinători ai lui Trump. Aceștia ar aparţine mişcării de extremă stânga Antifa, prescurtare de la anti-fascişti.