ANM avertizează: Un nou val de căldură se abate peste România. Temperaturi toride şi astăzi

ANM avertizează: Un nou val de căldură se abate peste România. Temperaturi toride şi astăzi

ANM a emis prognoza pentru 16 august 2021. Meteorologii anunță caniculă şi disconfort termic. În primele două zile ale săptămânii, temperaturile se menţin ridicate, iar disconfortul termic se va accentua.

În cea mai mare parte a țării, termometrele vor înregistra valori termice mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. În regiunile din sud-vestul țării se va resimți o abatere termică pozitivă mai accentuată.

Prognoza meteo pentru luni, 16 august 2021

În ţară, valul de căldură va fi în intensificare şi în extindere în majoritatea regiunilor şi mai ales în Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana şi în sud-vestul Transilvaniei va fi caniculă. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi de deal.

Temperaturile maxime se vor încadra între 27…29 de grade pe litoral şi în jurul a 38 de grade în vest şi sud-vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 şi 22 de grade, mai scãzute în depresiunile Carpaţilor Orientali, spre 11 grade, dar şi mai ridicate în Dealurile de Vest, până la 25…27 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

În regiunile nordice şi nord-vestice, iar în orele amiezii în zona montană şi parţial în centru, vor fi înnorări mai accentuate şi pe alocuri averse şi descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină şi izolat cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp. În restul ţării cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în regiunile vestice şi pe crestele montane, dar şi în timpul ploilor.

În Bucureşti, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat

În Bucureşti, canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista, astfel temperatura maximă se va situa în jurul a 37 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Spre sfârşitul intervalului, temporar cerul se va înnora, dar probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va fi redusă. Minima termică va fi de 17… 20 de grade.

În orele amiezii indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Prognoza meteo pentru 17 august 2021

În ţară, canicula şi disconfortul termic accentuat vor persista în regiunile sudice, estice şi parţial în cele centrale, însă în vest şi nord-vest vremea se va răcori semnificativ. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în Dealurile Crişanei şi în Maramureş şi în jurul a 38 de grade în Lunca Dunării.

Progresiv, dinspre vest, va creşte şi gradul de instabilitate atmosferică, astfel că înnorările se vor accentua treptat în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, nordul şi centrul Moldovei şi în zonele montane, unde vor fi ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, local rafale puternice ale vântului, vijelii şi grindină. Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantități de apă importante.

În restul tarii, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala în cursul nopţii, pe arii restrânse şi în Oltenia şi vestul Munteniei. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 22 de grade.

Prognoza meteo pentru 18 august 2021

În ţară, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în majoritatea zonelor, iar temperaturile vor scădea în toată ţara, vremea devenind local răcoroasă în vest, nord şi centru şi doar pe spaţii mici, în sud-est, se va mai resimţi disconfort termic. Înnorările vor fi temporar accentuate, pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe alocuri grindină şi vijelii.

Ploile vor avea caracter torenţial şi se vor înregistra local cantități de apă importante. În extremitatea de vest a teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici, mai ales la începutul zilei, iar în cea de sud-est probabilitatea de producere a acestora va creşte în timpul nopţii.

Temperaturile maxime se vor încadra între 19…20 de grade în nordul şi în centrul teritoriului şi în jurul a 33 de grade în sud-estul Munteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 8 şi 17 grade, mai ridicate pe litoral. Spre dimineață, izolat se va forma ceață.

În Bucureşti, regimul termic se va pondera, dar vremea va fi în general instabilă. În special după orele amiezii, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică accentuată se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului; ploile vor avea caracter torenţial, se pot înregistra cantități importante de apă şi vor fi posibile vijelii şi grindină. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

Prognoza meteo 19  pentru august 2021

În ţară, vremea va deveni în general frumoasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea, dar cu unele înnorări pe parcursul zilei în zona de munte şi în regiunile sudice unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud-est, cu viteze mai mari ziua pe litoral şi izolat în zona montană înaltă.

La sfârşitul nopţii, pe alocuri se va forma ceață. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5…6 grade în depresiunile intramontane şi 18…19 grade pe litoral.

În Bucureşti, vremea va continua să se răcorească. Cerul va fi parţial noros ziua când vor fi posibile ploi de scurtă durată, apoi se va însenina. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 16…17 grade, mai scăzută în zona preurbană unde la sfârşitul nopţii vor fi condiţii de ceață.

Prognoza meteo pentru  20, 21, 22 august 2021

În ţară, vremea va fi din nou în încălzire, devenind treptat călduroasă în majoritatea regiunilor, iar în cele sud-sud-vestice, în special în ultima zi, va fi local caniculă şi disconfort termic ridicat. Pe alocuri, în orele după-amiezii, vor fi averse şi posibil descărcări electrice, mai ales în zonele montane.

În Bucureşti, vremea va fi în încălzire treptată, devenind din nou călduroasă, în special în ultima zi când disconfortul termic va fi mai ridicat. Probabilitatea pentru averse va fi redusă, anunţă ANM.