Cel mai pesimist scenariu prezentat de Valeriu Gheorghiţă. Ce ne așteaptă spre sfârșitul lui septembrie
- Antonia Hendrik
- 10 august 2021, 18:03
Valeriu Gheorghiţă a prezentat un scenariu extrem de pesimist cu privire la noile cazuri de infectare care se vor declanșa la mijlocul lunii septembrie.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că scenariile pesimiste arată o posibilă creştere zilnică de peste 1.500 - 1.600 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.
Valeriu Gheorghiţă: „Sunt scenarii de lucru, sunt în funcţie de dominanţa unei tulpini virale sau a alteia, în funcţie de implementarea altor măsuri care pot să limiteze circulaţia numărului de cazuri. De asemenea, în funcţie de gradul în care populaţia respectă şi este aderentă la aceste măsuri, de rata de vaccinare. Însă scenariile pesimiste, practic, arată o posibilă creştere a numărului de cazuri în luna septembrie, unde vom avea o creştere mai accentuată, chiar cu creşteri de peste 1.500 - 1.600 de cazuri înregistrate zilnic în a doua parte a lunii septembrie, a declarat în conferinţa de marţi.
Predicţiile înclusiv pentru România: În momentul de faţă infectările sunt pe un trend ascendent
Vaccinarea anti-COVID nu trebuie să fie obligatorie, deoarece societatea românească nu este pregătită pentru acest tip de abordare
„Trebuie să analizăm lucrurile în felul următor: obiectivul nostru nu este să creştem prin orice mijloc numărul persoanelor care se vaccinează. Este important la baza deciziei să rămână, până la urmă, dorinţa persoanei care se vaccinează, în baza informaţiilor pe care le are. Ţine foarte mult de percepţia societăţii asupra unei măsuri de acest gen.
Nu cred că suntem pregătiţi ca societate să înţelegem acest tip de abordare, însă în momentul de faţă consider că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi asta este părerea mea personală. Cred că, în schimb, trebuie să fim într-un fel sau altul responsabilizaţi pentru deciziile noastre. (...) Însă, în momentul de faţă, nu consider că vaccinarea obligatorie este o soluţie”, a afirmat preşedintele CNCAV, întrebat dacă nu crede că este o soluţie bună obligativitatea vaccinării anti-COVID.